Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nekonečné kolóny na chorvátskych hraniciach: Domáci sa obávajú, že klesne prílev turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič netajil dnes na zasadaní vlády v Záhrebe obavy z možných dôsledkov nového sprísnenia hraničných kontrol na cestovný ruch. Chorvátsko už po týždni zrušilo sprísnené kontroly na hraniciach so Slovinskom, ktoré viedli k vytváraniu neúnosne dlhých kolón na priechodoch.

Prísnejšie kontroly platia asi dva týždne pre všetkých občanov Európskej únie pri vstupe i výstupe zo Schengenu, ako aj na vonkajších hraniciach EÚ. Ich osobné údaje sa teraz porovnávajú s informáciami z databáz o odcudzených alebo stratených osobných dokumentoch. Opatrenie prijali v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu.

Kontroly zrušili po niekoľkých dňoch nielen Chorvátsko, ale sčasti aj Slovinsko a Maďarsko, a to z obáv pred možnými hospodárskymi škodami. Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová sa medzičasom obrátila listom na Európsku komisiu, Európsku radu i Európsky parlament, aby upozornila, že sprísnenie kontrol odradí potenciálnych turistov cestujúcich na dovolenky osobnými automobilmi.

Za kolóny, ktoré sa i počas veľkonočných sviatkov vytvárali na chorvátsko-slovinskej hranici, nenesie však podľa Záhrebu zodpovednosť Brusel, ale Ľubľana. Slovinsko totiž na rozdiel od Chorvátska a Maďarska podľa slov predsedu chorvátskej vlády neprešlo zo systematických na cielené kontroly. Plenkovič preto avizoval, že Záhreb sa bude naďalej usilovať o zmenu postoja slovinských partnerov.

Obvinenia zo Záhrebu fakticky obratom odmietol šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec, ktorý zdôraznil, že jeho krajina iba rešpektovala nariadenie Európskej únie. Zároveň poznamenal, že Ľubľana už vopred varovala pred možnými problémami pri realizácii predmetnej smernice, avšak nikto jej hlas nepočúval.

Viac o téme: HraniceKolónyChorvátskoSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu