Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsky komentátor kritizoval Macrona za zneužívanie holokaustu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

BRUSEL – Zo zneužívania holokaustu vo volebnej kampani obvinil francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona advokát, spisovateľ a komentátor Gilles-William Goldnadel. Označil za nevhodné spájať holokaust s aktuálnym politickým dianím.

Goldnadel vyčíta Macronovi, že vopred ohlasoval nedeľňajšiu návštevu parížskeho pamätníka holokaustu a nechal sa v ňom filmovať. "Vyslovil vyjadrenia, ktorými dal implicitne do súvisu neprekonateľnú tragédiu včerajška a hrozby reprezentované dnes jeho súperkou, čím sa rozhodol spraviť z holokaustu volebnú tému," uviedol vo francúzskom denníku Le Figaro.

Goldnadel je komentátorom uvedeného denníka a riaditeľom Združenia Francúzsko-Izrael. Dlhodobo sa venuje diskurzu o holokauste a o tom, aký má vplyv na spoločenský a politický život. Sám sa označuje za nepraktikujúceho žida.

Macron pri návšteve pamätníka v nedeľu vyhlásil: "Máme dnes dvojakú povinnosť. Nezabudnúť, ale zároveň povinnosť, aby sa toto nikdy nezopakovalo, preto nesmieme prijať morálny úpadok, ktorý môže niektorých zvádzať k relativizmu alebo popieraniu (holokaustu). To, čo sa stalo, je nezabudnuteľné a neospravedlniteľné, nesmie sa to zopakovať." Jeho vyjadrenie priniesla francúzska spravodajská televízia France 24.

Podľa denníka Le Parisien bolo Macronove vyjadrenie priamym odkazom na Jeana-Francoisa Jalkha, ktorý sa stal minulý týždeň dočasným lídrom hnutia Národný front (FN) Macronovej volebnej súperky Marine Le Penovej. Po troch dňoch ale z funkcie odišiel pre pochybnosti o existencii nacistických plynových komôr, ktoré vyjadril v rozhovore z roku 2000.

Le Penová v súvislosti s kauzou v piatok vyhlásila, že sa jej "protivia" popierači holokaustu. Popieranie holokaustu je vo Francúzsku trestným činom a prezidentská kandidátka v snahe osloviť voličov dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby svoju stranu zbavila rasistickej a antisemitskej povesti. Sama nechala vylúčiť z FN svojho otca a zakladateľa strany Jeana-Marie Le Pena, keď odmietol odvolať výrok bagatelizujúci holokaust, teda nacistické vyvražďovanie európskych Židov z čias druhej svetovej vojny. O tom, či bude novou hlavou štátu Emmanuel Macron alebo Marine Le Penová, rozhodnú francúzski voliči v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

Macrona by v druhom kole podporila len tretina verných sympatizantov Mélenchona 

Dve tretiny najvernejších sympatizantov neúspešného ľavicového prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona odmietajú podporiť v druhom kole volieb Emmanuela Macrona, vyplýva z vnútrostraníckej konzultácie. Macron naďalej zostáva favoritom volieb a v najnovšej sondáži získal 59,5 percenta hlasov. Neúspešný kandidát Mélenchon dal 440.000 skalným sympatizantom svojej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) na výber z troch možností: vhodiť do urny neplatný lístok, nezúčastniť sa na voľbách alebo voliť Macrona.

Viac ako 36 percent oslovených by do urny vhodilo prázdny alebo neplatný lístok a 29 percent by na voľby neprišlo. Len približne tretina Mélenchonových verných nasledovníkov by volila Macrona. Názor vo vnútrostraníckej konzultácii vyjadrilo približne 45 percent opýtaných, informovala francúzska televízia BFMTV. Mélenchon minulý týždeň oznámil, že nebude svojim voličom radiť, koho majú v nedeľňajšom druhom kole voliť. Obrátil sa na podporovateľov s uvedenou konzultáciou, aby sami vyjadrili svoj názor. Výsledok reprezentuje názor státisícov najvernejších voličov Mélenchona, nie siedmich miliónov voličov, ktorí ho podporili v prvom kole volieb.

Kladnejšie výsledky pre Macrona priniesol najnovší prieskum agentúry Ifop-Fiducial. Lídra hnutia Vpred! v ňom podporilo 59,5 percenta opýtaných, Marine Le Penovú by volilo zvyšných 40,5 percenta respondentov. Z voličov, ktorí v prvom kole hlasovali za Mélenchona, sa v prieskume polovica vyjadrila, že by dala hlas Macronovi. Len 13 percent by naopak volilo Le Penovú.

Z Fillonových voličov by tiež väčšina podporila Macrona (44) oproti Le Penovej (30). Prieskum vykonali na vzorke 1388 respondentov počas ostatných štyroch dní. O výsledkoch sondáže informoval denník Le Figaro. Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sa bude konať už túto nedeľu (7. mája).

Viac o téme: HolokaustFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu