Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb: Francúzsko sa mobilizuje, vedie stále Macron

Emmanuel Macron a Marine Le Penová Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron a Marine Le Penová (Zdroj: SITA / AP)

Asi 60 známych francúzskych športov dnes vyzvalo voličov vo Francúzsku, aby v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb podporili centristického kandidáta Emmanuela Macrona.

Svoju výzvu zdôvodnili želaním, aby "šport zostal priestorom pre slobodu, rovnosť a bratstvo." Vysvetlili, že aj "v budúcnosti chcú reprezentovať Francúzsko (...) ako krajinu ľudských a občianskych práv." 

"V týchto pohnutých a nepokojných časoch vás vyzývame hlasovať za jediného kandidáta, ktorý sa zasadzuje za úctu k republikánskym tradíciám v našej krajine - za Emmanuela Macrona," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili viaceré francúzske médiá.

Jeho text okrem iných podpísal futbalista Blaise Matuidi (Paris SG) či olympionici Yannick Agnel, Lucie Decossová, Laura Flesselová či David Douillet, ako aj riaditeľ cyklistickej súťaže Tour de France Christian Prudhomme.

Nehlasovať v druhom kole prezidentských volieb za Macronovu protikandidátku - Marine Le Penovú - vyzvalo v utorok večer asi tisíc osobnosti francúzskeho kultúrneho života, ktorí sa zišli v parížskom la Cité de la Musique. 

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

Prítomná bola aj ministerka kultúry Audrey Azoulayová, ktorá sa podľa denníka Le Parisien vyjadrila, že "ľudia z oblasti kultúry (svojím zhromaždením) chceli splniť svoju občiansku povinnosť a vyhlásiť, že treba zahatať cestu (Le Penovej) Národnému frontu (FN)." Ministerka dodala, že ona "bez najmenšej pochybnosti, dokonca s istou nádejou" pôjde hlasovať za Macrona. Pred premietacím plátnom s nápisom "#stopFN7mai" prezident francúzskej Filharmónie Laurent Bayle vyzval "v druhom kole masovo hlasovať za jediného republikánskeho kandidáta, Emmanuela Macrona".

Ministerka Azoulayová pripomenula, že "sú príklady, čo znamená starostlivosť Národného frontu o kultúru". Uviedla, že jeden z poslancov za FN dal pretrieť na modro plastiku, lebo sa mu nepáčila. pripomenula aj istú formu cenzúry v knižniciach miest spravovaných FN či stiahnutie filmu, v ktorom sa hovorí o FN, z programu miestneho kina. 

V juhofrancúzskom meste Avignon sa dnes uskutoční stretnutie francúzskych hercov, ktorí sa doteraz k prezidentským voľbám vyjadrovali skôr individuálne, napr. prostredníctvom sociálnych sietí. Vo štvrtok sa v Paríži uskutoční veľký "republikánsky koncert", ktorý organizuje združenie SOS Racisme. Vystúpi na ňom okrem iných aj anglický hudobník Pete Doherty.

Macron v prieskumoch stále vedie

Štyri dni pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva ich favoritom centrista Emmanuel Macron. Z prieskumu, ktorý pripravilo výskumné centrum Cevipof, pôsobiace pri Parížskom inštitúte politických štúdií (Science Po) a vykonal inštitút IPSOS Sopra-Steria, vyplýva, že Macrona je pripravených voliť 59 percent respondentov. Macronovu protikandidátku, Marine Le Penovú, by volilo 41 percent spomedzi de 13.742 účastníkov prieskumu, napísal dnes denník Le Monde.

Blíži sa druhé kolo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/France 3)

Dnes o 21.00 h SELČ sa uskutoční televízna debata dvojice prezidentských kandidátov. Vysielať ju budú súčasne dva kanály: TF1 a France2. Debaty kandidátov sú tradičnou súčasťou predvolebnej kampane od roku 1974. Výnimkou bol rok 2002, keď konzervatívny kandidát Jacques Chirac odmietol v televíznom štúdiu viesť diskusiu s otcom Marine Le Penovej, Jeanom-Marie Le Penom, ktorý vyšiel z druhého kola volieb porazený. 

Na základe žrebu dnes ako prvá dostane slovo Le Penová. Žreb rozhodol aj o tom, že Le Penová bude mať mikrofón v štúdiu vľavo, Macron vpravo. Televízni produkční s spolupráci s volebnými štábmi oboch kandidátov riešili aj najmenšie detaily: teplotu v štúdiu (19-20 stupňov Celzia), dĺžku stola (2,5 metra) i pozadie v štúdiu, ktorým bude Elizejský palác - sídlo francúzskych prezidentov. Duel kandidátov bude v štúdiu snímať 14 kamier.

Viac o téme: Marine Le PenEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu