Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Satelitné zábery z KĽDR vyrážajú dych: Neuveriteľné, čo zachytili v jadrovom komplexe

Balistická strela Severnej Kórey Zobraziť galériu (4)
Balistická strela Severnej Kórey (Zdroj: SITA/AP/Wong Maye-E)

BRATISLAVA - Toto ste ešte nevideli. Snímky z jadrových testovacích zariadení diktatúry v Severnej Kórei zachytávajú niečo neuveriteľné. Vo vojenskom komplexe si jadroví inžinieri a členovia armády zrejme povedali, že je na čase si oddýchnuť.

Naozaj zaujímavé zábery. Analytici tvrdia, že výsledok na fotke môže byť z dôvodu, že práve neprebiehal test jadrových hlavíc alebo išlo o krycí plán vlády. "Pchongjang spustil technickú pauzu v aktivite na testovacom mieste ako súčasť celkového klamného plánu, keď zdrží šiesty jadrový test do chvíle, keď by detónácia mohla priniesť najväčšie politické výhody," myslia si experti Joseph Bermudez, Jack Lui a Frank Pabian pre portál 38north.org, ktorý fotky priniesol.

Fotka ukazuje neuveriteľne kuriózny pohľad - na jadrovej streľnici sú zachytené osoby, ako hrajú volejbal.

Žltý rámec - volejbalový zápas
Zobraziť galériu (4)
Žltý rámec - volejbalový zápas  (Zdroj: http://38north.org)

Iným možným vysvetlením môže byť to, že si severokórejci jednoducho išli zahrať volejbal. Aj na takom mieste ako je jadrová streľnica. V Severnej Kórei má vraj volejbal dlhodobé miesto. Snímky volejbalistov zachytávajú od roku 2006, ibaže nikdy neboli zachytení súčasne na viacerých miestach.

Portál pripomína, že aj keď sú zachytení pracovníci na ihrisku, stanica je pripravená na jadrové testy. "Bez ohľadu na to vypadá jadrová streľnica Punggje-ri ako pripravená urobiť šiesty jadrový test kedykoľvek, keď dostane rozkaz z Pchjongjangu," tvrdia vyššie zmienení experti.

FOTO Satelitné zábery z
Zobraziť galériu (4)

Severná Kórea bude napriek stupňujúcemu sa vojenskému napätiu medzi ňou a Spojenými štátmi aj naďalej pokračovať v raketových skúškach. Pre spravodajskú stanicu BBC to dnes povedal námestník severokórejského ministra zahraničných vecí Han Song-rjol.

Severná Kórea oslavuje 105.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/KRT)

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR, s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tohto regiónu.

Viac o téme: Jadrové zbraneSeverná KóreaVoljebal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu