Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentské voľby v Južnej Kórei: Po sčítaní hlasov sa liberálny kandidát vyhlásil za víťaza

Mun Če-in
Mun Če-in (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

SOUL - Juhokórejský liberálny politik Mun Če-in z Demokratickej strany sa vyhlásil za víťaza dnešných prezidentských volieb, informovala agentúra DPA.

Ako informovala Národná volebná komisia, podľa doposiaľ sčítaných hlasov Mun Če-ina (64) podporilo 39,4 percenta voličov. Jeho najbližší súper Hong Čun-pchjo z konzervatívnej Kórejskej strany slobody dostal 26,6 percenta hlasov. "Vybudujem nový národ. Vybudujem veľkú Kóreu, hrdú Kóreu. Budem hrdým prezidentom tohto hrdého národa," vyhlásil Mun Če-in pred svojimi stúpencami v Soule.

Nový prezident sa ujme úradu už v stredu bez obvyklého dvojmesačného prechodného obdobia. Voľby hlavy štátu na päťročné funkčné obdobie sa konali dva mesiace po zosadení juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje pre korupciu.

Munovo víťazstvo ukončí desaťročie konzervatívnej vlády v Južnej Kórei a zrejme povedie k výraznému obratu v politike k Severnej Kórei. Mun Če-in chce vyjsť viac v ústrety režimu v Severnej Kórei a znovu otvoriť priemyselný komplex Kesong, ktorý v rokoch 2004-2016 spoločne prevádzkovali oba kórejské štáty.

Viac o téme: Južná KóreaMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu