Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Severná Kórea je ochotná odstaviť reaktor v Jongbjone

Satelitná snímka na  jadrový reaktor v Jongbjone.
Satelitná snímka na jadrový reaktor v Jongbjone. (Zdroj: SITA)

SOUL - Hlavný americký jadrový vyjednávač Christopher Hill v piatok vyhlásil, že jeho rozhovory so severokórejskými predstaviteľmi počas výnimočnej návštevy Pchjongjangu boli "veľmi užitočné a pozitívne".

"Rozhovory boli mimoriadne podrobné, podstatné a, verím, že boli tiež veľmi užitočné a pozitívne," povedal Hill na tlačovej konferencii. Hill taktiež vyhlásil, že KĽDR je pripravená čoskoro odstaviť jadrový reaktor v Jongbjone v súlade so svojimi záväzkami vyplývajúcimi z februárovej dohody z Pekingu. Hill v piatok ukončil svoju prekvapujúcu návštevu Pchjongjangu. Do hlavného mesta KĽDR Christopher Hill pricestoval vo štvrtok na rozhovory v rámci šesťstranných rokovaní o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey.

Išlo o najvýznamnejšiu americkú návštevu Pchjongjangu od roku 2002. Uskutočnila sa v čase, kedy sa očakáva, že Severná Kórea začne uskutočňovať konkrétne kroky na splnenie svojho záväzku na odstavenie jadrového reaktora v Jongbone. Hill sa stretol so svojím severokórejským partnerom Kimom Kje-kwanom a ďalšími predstaviteľmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu