Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vyjadrenie Daeš: Spojené štáty sa potápajú a riadi ich idiot

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

LONDÝN/DAMASK - Extrémistická organizácia Daeš v utorok uviedla, že Spojené štáty sa potápajú a "riadi ich idiot". Išlo o prvé oficiálne vyjadrenia tejto organizácie na adresu prezidenta Donalda Trumpa od jeho nástupu do úradu 20. januára. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Hovorca Daeš Abul-Hasan al-Muhádžir v odkaze napísal: "Amerika, potápaš sa a záchrancu niet. V každom kúte sveta si korisťou vojakov kalifátu, si na mizine a príznaky tvojho zániku vidí každé oko." Na nahrávke, zverejnenej na šifrovanej internetovej sieti Telegram, hovorca Daeš pokračoval: "Už netreba dokazovať skutočnosť, že ťa riadi idiot, ktorý nevie, čo je to Sýria alebo Irak alebo islam."

Trump si zvolil porážku Islamského štátu za prioritu počas svojho pôsobenia v prezidentskom úrade. Ozbrojené sily za podpory amerických jednotiek bojujú za znovudobytie dvoch najväčších miest Daeš - Mósulu v Iraku a Rakky v Sýrii. "Zahubí ťa nenávisť, Amerika, zahubí ťa nenávisť - štát, kde sa mladí aj starí ženú na smrť v mene Boha, nebude porazený," napísal Mudžáhir.

Trump skúma spôsoby, ako urýchliť bojovú operáciu koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá je podľa amerických aj irackých predstaviteľov zatiaľ do veľkej miery úspešná - jej cieľom je zničiť militantov Daeš v Iraku a Sýrii. Úplná strata Mósulu, najväčšej bašty Islamského štátu v Iraku, by pre Daeš znamenala veľkú porážku. Americkí a irackí predstavitelia sa pripravujú na menšie bitky po dobytí mesta a očakávajú, že organizácia Daeš prejde do ilegality, odkiaľ bude viesť tradičné povstanie, dodala agentúra Reuters.

Viac o téme: Donald TrumpSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu