Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chemický útok v Sýrii: Počet obetí stúpa, USA hrozia OSN vlastným zásahom

Počet obetí chemického útoku v Sýrii už stúpol na 86.
Počet obetí chemického útoku v Sýrii už stúpol na 86. (Zdroj: SITA/Alaa Alyousef via AP)

BEJRÚT - Na 86 mŕtvych stúpol dnes počet obetí údajného leteckého útoku chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v utorok v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa ľudskoprávnej organizácie SOHR je medzi obeťami leteckého útoku na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib 30 detí a 20 žien. Ďalších približne 200 ľudí je zranených alebo nezvestných. Viacero západných mocností zo zodpovednosti za útok obviňuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Rusko, ktoré je Asadovým najsilnejším spojencom, však takéto obvinenia odmieta a tvrdí, že lietadlá sýrskych vzdušných síl zasiahli veľký sklad chemických zbraní a munície patriaci vzbúrencom. Takmer 90 ľudí teda podľa ruských predstaviteľov zomrelo po tom, čo zo zasiahnutého skladu unikli do ovzdušia chemické látky, ktoré sa tam nachádzali.

Hovorca ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov totiž na margo údajného útoku bojovými chemickými látkami uviedol, že sýrske vzdušné sily v skutočnosti útočili na laboratórium militantov, v ktorom sa vyrábali chemické zbrane. "Z tohto veľkého arzenálu vyvážali militanti chemické zbrane do Iraku," povedal Konašenkov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Podpredseda opozičnej Sýrskej národnej koalície Bašár Hakim však tvrdenia ruského rezortu obrany označil za lživé. "Niekto tvrdí, že cieľom útokov bol sklad zbraní. To je lož," uviedol Hakim bez toho, aby menoval Rusko. 

USA pohrozili vlastnou iniciatívou, ak OSN bude naďalej nečinná ohľadom Sýrie 

Spojené štáty dnes varovali, že podniknú jednostrannú akciu, ak OSN nebude schopná patrične reagovať na údajný chemický útok, ku ktorému došlo v utorok v Sýrii. Varovanie predniesla na pôde tejto medzinárodnej organizácie americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová počas mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN, zvolanej Francúzskom a Britániou.

"Ak Organizácia Spojených národov bude neustále zlyhávať v plnení si svojej povinnosti konať kolektívne, vezmeme iniciatívu do vlastných rúk," vyhlásila Haleyová bez uvedenia bližších detailov. "Ak má Rusko na sýrsku vládu vplyv, ako to vyhlasuje, chceme vidieť, že ho aj využíva. Chceme vidieť, že ukončí tieto hrôzy," povedala ďalej Haleyová na adresu hlavného spojenca Damasku. Pri leteckom útoku na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib zahynulo najmenej 72 ľudí vrátane 20 detí, pričom následky otravy sa prejavili u desiatkach ďalších osôb.

Ide o najhorší útok chemickými zbraňami v Sýrii od roku 2013, keď bol použitý sarín. Obete majú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, informovala spravodajská stanica CNN. Británia, Francúzsko a Spojené štáty predložili v OSN návrh rezolúcie, v ktorej sa požaduje dôsledné vyšetrenie útoku, avšak Rusko vyhlásilo, že text rezolúcie je "kategoricky neprijateľný". Toto západné trio obviňuje z útoku vládne sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko tvrdí, že jedovaté chemické látky unikli z povstaleckého muničného skladu a továrne, ktoré boli zasiahnuté počas útokov sýrskeho letectva.

Viac o téme: Donald TrumpSýriaChemický útokSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu