Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Ruskí archeológovia natrafili na historický unikát: Tajná špionážna miestnosť pri Kremli

Objavenie odpočúvacieho systému. Zobraziť galériu (3)
Objavenie odpočúvacieho systému. (Zdroj: YouTube/Ruptly)

MOSKVA - Pri úprave verejných priestranstiev neďaleko Kremľa našli ruskí archeológovia odpočúvací systém zo 16. storočia.

Napísala to agentúra Interfax. V základoch jednej z ochranných múrov z obdobia raného novoveku objavili tajnú miestnosť s klenutým stropom, ktorú vraj obrancovia Moskvy používali na odpočúvanie tatárskych dobyvateľov táboriacich na druhej strane.
VIDEO Ruskí archeológovia natrafili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)
Miestnosť bola podľa archeológov súčasťou dnes už neexistujúcej bohosloveckej brány severovýchodne od Červeného námestia. Vďaka klenutému stropu vnútri vznikal zvláštny zvukový efekt, ktorý umožňoval obrancom mesta počúvať dianie na druhej strane múra. Záujem vraj bol hlavne o informácie, či nepriateľ nebuduje okopy. V čase mieru miestnosť slúžila ako skladisko strelného prachu.
VIDEO Ruskí archeológovia natrafili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)
Podľa archívnych dokumentov boli podobné priestory objavené na rôznych miestach Moskvy už v 30. rokoch minulého storočia počas stavby prvých liniek metra. Bohoslovecká brána bola zasadená do pevnostnej steny dlhej 2,5 kilometra. Súčasťou múru bolo dvanásť veží, z ktorých dnes existujú nanajvýš len základy. Hradby v 16. storočí chránili ruskú metropolu pred nájazdmi krymských Tatárov.

Viac o téme: MoskvaOdpočúvací systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu