Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Abbás rozpustil radu pre bezpečnosť

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: ČTK)

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v pondelok rozpustil radu pre národnú bezpečnosť, ktorej kľúčovým členom bol jeho kľúčový spojenec, bývalý vplyvný politik v Pásme Gazy Muhammad Dahlán.

Informoval o tom miestny predstaviteľ. Abbás sa tak rozhodol po tom, čo militantné hnutie Hamás minulý týždeň násilným spôsobom prevzalo kontrolu nad Pásmom Gazy a rozdrvilo bezpečnostné sily, lojálne Západom podporovanému Abbásovi a jeho strane Fatah. Dahlán je jedným zo zakladajúcich členov Fatahu. "Prezident sa rozhodol rozpustiť národnú bezpečnostnú radu," uviedol pre agentúru AFP palestínsky predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

Dahlán, ktorého Hamás nemá príliš v obľube, bol generálnym tajomníkom rady a v polovici marca ho Abbás vymenoval za svojho poradcu pre otázky národnej bezpečnosti. Členmi rady pre národnú bezpečnosť pod vedením Abbása boli aj premiér odvolanej koaličnej vlády Fatahu a Hamásu Ismaíl Haníja, ako aj ministri zahraničia, vnútra a spravodlivosti a šéfovia bezpečnostných služieb. Abbás v dôsledku "vojenského prevratu" v Gaze minulý týždeň odvolal Haníjov kabinet ovládaný islamistami, vyhlásil výnimočný stav a v nedeľu vymenoval novú vládu pod vedením nezávislého ekonóma, bývalého ministra financií Saláma Fajjáda.

45-ročný Dahlán je poslancom za stranu Fatah, bývalým ministrom vnútornej bezpečnosti a bývalým šéfom preventívnych bezpečnostných jednotiek v Gaze. Niektorí členovia Fatahu ho vinia z porážky bezpečnostných síl islamistickými ozbrojencami v Pásme Gazy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu