Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Palestínčania majú dve vlády

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu vymenoval novú palestínsku vládu vedenú bývalým ministrom financií Salámom Fajjádom. Teroristické hnutie Hamás vzápätí vyhlásilo, že túto vládu neuznáva, a že jediná legitímna vláda je tá, ktorú Abbás nedávno odvolal a v ktorej dominuje Hamás.

Obe hnutia si v posledných dňoch doslova podelili palestínske územia, keď Fatah ovládol Západný breh Jordánu a Hamás Pásmo Gazy. Na sever tohto územia v reakcii na najnovšie udalosti vstúpili v nedeľu izraelské vojská. Izraelský premiér Ehud Olmert krátko predtým vyhlásil, že židovský štát chce využiť "príležitosť", ktorú so sebou najnovšie turbulencie na palestínskej politickej scéne prinášajú. V novej palestínskej vláde premiéra Saláma Fajjáda je jedenásť ministrov. Jedným z nich je sám Fajjád, ktorý bude okrem premiérskej funkcie zastávať aj post ministra financií. Nový palestínsky premiér by mal mať podporu Západu, je totiž aj v západných kruhoch rešpektovaným ekonómom, v minulosti pracoval napríklad pre Svetovú banku. Ochotu nadviazať kontakty s novou palestínskou vládou a obnoviť pomoc Palestínčanom už avizovali Spojené štáty aj Izrael.

Radosť zo zostavenia novej vlády však stúpencom Fatahu poobede narušilo hnutie Hamás, ktoré vyhlásilo, že ju neuzná. "Hnutie islamského odporu považuje túto vládu za nezákonnú a nelegitímnu. Neuznáme ju a nebudeme s ňou spolupracovať," vyhlásil v Gaze hovorca Hamásu Ismáíl Radwán. Hamás naďalej považuje za jedinú legitímnu palestínsku vládu tú, ktorú Abbás rozpustil. Predseda tejto vlády Ismáíl Haníja v nedeľu vyhlásil, že jeho vláda "si bude naďalej plniť svoje povinnosti, ktoré jej vyplývajú z našich zákonov".

V Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu približne v rovnakom čase ohlásili, že prezident Abbás zakazuje všetky ozbrojené zložky napojené na hnutie Hamás. Predstavitelia Fatahu najskôr tvrdili, že prezident zakazuje Hamás ako taký. Sám Abbás to však neskôr uviedol na pravú mieru a vysvetlil, že mimo zákona postavil len ozbrojené zložky tohto hnutia.

Do Pásma Gazy v nedeľu ráno v reakcii na najnovšie udalosti na palestínskych územiach vstúpili izraelské vojská. Presun vojsk do Pásma Gazy potvrdil pre verejnoprávny rozhlas námestník izraelského ministra obrany Efraim Sneh. Povedal však, že ide len o preventívnu operáciu a žiadna ofenzíva proti Palestínčanom momentálne nie je v pláne. Vojská židovského štátu boli podľa Sneha presunuté na územie dvoch bývalých židovských osád na severe Pásma Gazy.

Premiér Olmert v nedeľu ráno pred odletom na návštevu Spojených štátov vyhlásil, že Izrael chce využiť novú situáciu na palestínskych územiach. Už predtým zazneli podobné vyjadrenia aj z úst niekoľkých ďalších vysokopostavených izraelských politikov. Židovský štát chce podľa týchto vyjadrení ešte viac izolovať Pásmo Gazy a nadviazať spoluprácu s novou vládou vymenovanou Abbásom.

"Palestínska vláda, ktorá nie je vládou Hamásu, je partnerom a budeme s ňou spolupracovať," vyhlásil Olmert. "Za posledných niekoľko dní bola vytvorená nová realita, aká tu nebola počas dlhotrvajúceho diplomatického úsilia sprevádzajúceho vývoj Palestínskej samosprávy. Máme v pláne vziať túto príležitosť pevne do rúk," povedal Olmert.

Zatiaľ čo vzťahy s Fatahom a Západným brehom Jordánu by sa mali podľa izraelských politikov posilňovať, Pásmo Gazy, už teraz značne izolované, by malo upadnúť do ešte väčšej izolácie. Niektorí politici židovského štátu však pripomínajú, že Palestínčania v Pásme Gazy úplne izolovaní byť nemôžu, pretože by to spôsobilo humanitárnu katastrofu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu