Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Hamás s Fatahom si rozdeľujú územia

Stovky bojovníkov Fatahu v sobotu vyháňali predstaviteľov Hamásu z úradov na západnom brehu Jordánu.
Stovky bojovníkov Fatahu v sobotu vyháňali predstaviteľov Hamásu z úradov na západnom brehu Jordánu. (Zdroj: SITA)

GAZA - Na palestínskych územiach pokračuje boj medzi teroristickým hnutím Hamás a hnutím Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Obe hnutia tvrdia, že vláda patrí im a kroky druhej strany sú nelegálne.

Hnutiu Hamás sa podarilo dostať takmer úplne pod kontrolu Pásmo Gazy, Fatah sa zas pokúša ovládnuť Západný breh Jordánu. Abbás odvolal vládu na čele s Ismáílom Haníjom z Hamásu, ten sa však správa, ako keby bol naďalej premiérom, a v sobotu odvolal policajného šéfa pre palestínske územia a vymenoval nového. V sobotu by mohla byť na svete už nová vláda pod vedením bývalého ministra financií Saláma Fajjáda, ktorého jej zostavením poveril Abbás. Ten v sobotu ráno v Ramalláhu rokoval s americkými diplomatmi, ktorí mu údajne prisľúbili, že hneď po zostavení novej vlády bude obnovená americká finančná pomoc Palestínčanom.

Stovky bojovníkov Fatahu a jeho militantnej zložky Brigády mučeníkov al-Aksá začali v sobotu vyháňať predstaviteľov a nominantov konkurenčného Hamásu z úradov a inštitúcií na Západnom brehu Jordánu. Podľa popredného predstaviteľa Brigád mučeníkov al-Aksá ide o odvetu za počínanie Hamásu v Pásme Gazy, kde je situácia opačná a za posledný týždeň tam prišlo pri zrážkach medzi bojovníkmi Hamásu a Fatahu o život najmenej 110 ľudí.

Bojovníci Fatahu v sobotu obsadili okrem iných aj budovu palestínskeho parlamentu v Ramalláhu, hlavnom meste na Západnom brehu Jordánu, ako aj budovu ministerstva školstva patriaceho Hamásu či úrad predsedu vlády Haníju. Na obsadených budovách už podľa zahraničných reportérov visia vlajky Fatahu. Ozbrojenci z tohto hnutia sa pokúsili uniesť aj podpredsedu parlamentu Hassana Chrejšníha. Pôvodné správy svetových agentúr, že ho uniesli priamo z jeho kancelárie a odviezli na neznáme miesto, neskôr popreli zamestnanci jeho kancelárie. Ako tvrdia, ozbrojencom z Fatahu sami zabránili v únose.

Podľa predstaviteľa Brigád mučeníkov al-Aksá, ktorý si prial zostať v anonymite, chcú sily lojálne Fatahu a jeho vodcovi Abbásovi postupne obsadiť celý Západný breh Jordánu. Stúpenci a členovia Hamásu, ktorých vyženú z ich úradov, sa už do nich podľa neho nebudú môcť nikdy vrátiť.

Predstavitelia a sympatizanti Fatahu sa snažia uniknúť z Pásma Gazy, ktoré sa zas dostalo do rúk Hamásu. V sobotu Palestínčania napadli stanovište palestínskych pohraničníkov na hraničnom priechode Erez s Izraelom. Židovský štát oznámil, že istý počet Palestínčanov vpustil "z humanitárnych dôvodov" na svoje územie, neskôr však priechod zatvoril. Údaje o počte Palestínčanov, ktorým sa cez tento priechod podarilo ujsť pred Hamásom, sa rôznia. Agentúra AP však informuje o 50 vysokopostavených predstaviteľoch Fatahu, ktorým sa podarilo z Pásma Gazy uniknúť a už sa nachádzajú v Ramalláhu.

Zosadený premiér Haníja v sobotu v reakcii na posledné kroky Abbása a jeho Fatahu vymenoval nového šéfa palestínskych bezpečnostných zložiek v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu. Stal sa ním Saíd Fanúna z Hamásu. Haníja mu prikázal zreorganizovať palestínske bezpečnostné sily, oznámila televízia al-Aksá, ktorá je oficiálnym médiom Hamásu. Odvolaný premiér takto reagoval na vyhlásenie šéfa bezpečnostných jednotiek lojálneho Abbásovi, že nebude spolupracovať s Hamásom. Kamál Šejk, šéf bezpečnostných síl pre Pásmo Gazy a Západný breh Jordánu, vyzval všetkých príslušníkov polície, aby neposlúchali Haníjove rozkazy, keďže už nie je premiérom.

Spojené štáty obnovia finančnú pomoc Palestínčanom a opätovne naštartujú spoluprácu s palestínskou samosprávou, akonáhle bude vytvorená nová palestínska vláda bez ministrov z Hamásu. Po rokovaní Abbása s americkým generálnym konzulom v Jeruzaleme Jacobom Wallesom o tom informovali pod podmienkou anonymity Abbásovi spolupracovníci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu