Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tusk obhájil post predsedu Európskej rady: Proti bolo len Poľsko

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL – Donald Tusk obhájil post predsedu Európskej rady. Na sociálnej sieti Twitter o tom informovali luxemburský premiér Xavier Bettel a belgický premiér Charles Michel.

Tuska na poste tzv. europrezidenta podporili všetky členské štáty s výnimkou Poľska, uviedol na Twitteri český premiér Bohuslav Sobotka. Tusk na sociálnej sieti napísal: "Ďakujem, že ste mi držali palce, a za srdečnú podporu. To pomohlo!" Funkčné obdobie predsedu Európskej rady je 30 mesiacov. Tusk tak bude vo funkcii do konca novembra 2019.

Europrezident má na starosti vedenie a prípravu summitov Európskej rady, teda stretnutí prezidentov a premiérov členských štátov. Jeho úlohou je dosahovať konsenzus a jednotné stanovisko členov Únie. Okrem toho reprezentuje Úniu na medzinárodných summitoch, zvyčajne spolu s predsedom Európskej komisie.

Úrad stáleho predsedu Európskej rady vznikol v roku 2009 po nadobudnutí platnosti Lisabonskej zmluvy. Prvé dve funkčné obdobia, teda celkovo päť rokov, funkciu zastával belgický expremiér Herman Van Rompuy. V roku 2014 ho nahradil Donald Tusk, ktorého dnes lídri členských štátov opäť zvolili do úradu.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu