Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Potvrdenie Tuska vo funkcii bude znamením stability pre silné EÚ, tvrdí Merkelová

Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL/BERLÍN - Znovuzvolenie Donalda Tuska do čela Európskej rady by svedčilo o stabilite Európskej únie. Pred začiatkom summitu v Bruseli to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Poľská vláda sa na poslednú chvíľu snaží zabrániť nadnes plánovanému hlasovaniu o znovuzvolení Tuska za predsedu Európskej rady. Varšava namiesto neho presadzuje kandidatúru europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského. 

"Dnes prijmeme rozhodnutie o znovuzvolení Donalda Tuska za predsedu Európskej rady na ďalšie dva a polročné obdobie. Považujem jeho znovuzvolenie za znamenie stability pre celú Európsku úniu", povedala Merkelová počas vystúpenia v nemeckom parlamente pred odchodom na bruselský summit EÚ. 

V stredu poslala poľská premiérka Beata Szydlová svojich partnerov v členských štátoch EÚ listom vyzvala, aby Tuskovu kandidatúru nepodporili. Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55% členských štátov, ktoré reprezentujú aspoň 65% obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne. Mandát europrezidenta je dva a pol roka.

Szydlová otvorene: Kandidáta na europrezidenta musia podporovať všetky štáty, aj Poľsko

Poľsko trvá na tom, že nového predsedu Európskej rady by mali podporiť všetky členské štáty EÚ, vyhlásila pred začiatkom summitu v Bruseli poľská premiérka Beata Szydlová. Voľba europrezidenta je prvým dôležitým bodom dnešného summitu. Favoritom je Tusk, ale jeho rodné Poľsko navrhlo vlastného kandidáta.

Szydlová skonštatovala, že Únia je založená na jednote a zásadách a "so zásadami sa neobchoduje". Nepovažuje za prijateľné, aby kandidát na europrezidenta – Donald Tusk – nemal podporu domovského štátu, v tomto prípade Poľska. Poľská premiérka vyhlásila, že "bez nášho súhlasu nič nebude". Varšava navrhla vlastného kandidáta na post predsedu Európskej rady, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski predtým vyhlásil, že chce oddialiť hlasovanie a členským štátom odkázal, že "summit bude ohrozený, ak budú trvať na dnešnej voľbe." Podporu Donaldovi Tuskovi dnes vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán. Uviedol, že dá hlas kandidátovi, ktorý je členom Európskej ľudovej strany, teda Tuskovi.

Poľského protikandidáta na post europrezidenta, Jaceka Saryusza-Wolského, ľudovci zo strany vylúčili, keďže tiež podporujú Tuska. Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55 percent členských štátov, ktoré reprezentujú aspoň 65 percent obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne.

Sobotka: ČR na summite EÚ podporí Tuska, lebo rozumie problémom strednej Európy

Česká republika sa počas dnešného stretnutia lídrov Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré predchádza summitu EÚ v Bruseli, aj na samotnom rokovaní lídrov EÚ, chystá potvrdiť Donalda Tuska vo funkcii predsedu Európskej rady, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Šéf českej vlády pripomenul, že o opätovnej kandidatúre Tuska diskutovali lídri krajín V4 minulý týždeň vo Varšave a nedohodli sa na spoločnom stanovisku.

"Nepredpokladám, že by sme sa dohodli dnes. Je to zaujímavá situácia, lebo pred dva a pol rokom to bola práve V4, ktorá Donalda Tuska presadila do jeho funkcie. Keby nebolo vtedy silnej podpory Poľska,  Českej republiky, Maďarska a Slovenska, tak sa predsedom Európskej rady pravdepodobne nestane," skonštatoval Sobotka. Zdôraznil, že česká vláda vyhodnocovala dvaapolročné obdobie Tuskovho pôsobenia a nenašla argumenty, prečo by mal skončiť vo funkcii, skôr naopak.

"Je to človek, ktorý rozumie postojom Českej republiky a postojom strednej Európy, pretože pochádza z tohto regiónu," upozornil Sobotka, ktorý zároveň ocenil, že Tusk sa počas svojho prvého mandátu v Bruseli snažil ČR pomáhať, keď sa snažila presadzovať svoje záujmy a na čele Európskej rady vždy presadzoval kompromisné riešenia. Sobotka zopakoval, že rešpektuje právo Poľska vyjadriť sa k voľbe predsedu Európskej rady, ale je pripravený podporiť Tuska rovnako tak na zasadnutí lídrov V4, ako aj na samotnom summite.

"Obávam sa, že ak by Tusk nebol zvolený, tak nebude zvolený ani ten druhý poľský kandidát a môže byť zvolený človek z inej časti Európy a nebude nám tak blízky ako Tusk, ktorý rozumie krajinám strednej Európy," povedal v závere Sobotka.

Jeden alebo viacero štátov nemôže voľbu europrezidenta zablokovať, vyhlásil maltský premiér

Jeden alebo viacero štátov môže byť proti rozhodnutiu, ale nemôžu ho zablokovať, vyhlásil dnes v súvislosti s voľbou predsedu Európskej rady maltský premiér Joseph Muscat. Ten ako premiér štátu predsedajúceho Rade EÚ povedie na dnešnom summite v Bruseli samotnú voľbu nového europrezidenta.

"Jeden alebo niekoľko štátov môže byť proti rozhodnutiu, ale nemôže ho zablokovať, pravidlá sú jasné," vyhlásil Muscat. Priznal, že podporuje znovuzvolenie Donalda Tuska, ale zároveň uviedol, že jeho úlohou je aj to, aby "bol názor členských štátov pri stretnutí zohľadnený". Proti kandidatúre Tuska sa postavilo jeho rodné Poľsko, ktoré na svojom názore trvá a navrhlo ako protikandidáta europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

Hollande podporuje Tuska, je podľa neho kandidátom kontinuity a stability

Podporu zotrvaniu Donalda Tuska vo funkcii predsedu Európskej rady vyjadril dnes pred začiatkom summitu v Bruseli aj francúzsky prezident Francois Hollande. Považuje ho za kandidáta kontinuity, jednoty a stability, ktorú podľa neho momentálne Európa potrebuje. "Podporujem Donalda Tuska z dôvodu kontinuity, súdržnosti a stability. Nerozumiem, ako sa jeden štát môže postaviť proti, keď sú všetky ostatné za," vyhlásil Hollande. Únia by podľa neho mala konať jednotne, pretože v súčasnosti čelí viacerým výzvam.

"Európa musí chrániť a prinášať pokrok," škonštatoval Hollande a vrátil sa k záverom pondelňajšieho minisummitu lídrov Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska vo Versailles. Zopakoval, že Únia by mala pokročiť v obrannej spolupráci, ochrane hraníc a v boji proti terorizmu. V ekonomickej oblasti považuje za potrebnú podporu zamestnanosti a ekonomického rastu, ako aj harmonizáciu v daňovej a sociálnej politike.

SaS podporuje zotrvanie Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady

Donald Tusk by podľa strany SaS mal pokračovať na poste predsedu Európskej rady. Liberáli svoj postoj odôvodňujú tým, že práve pod Poliakovým vedením Európska rada obstála v poslednom období najlepšie zo všetkých inštitúcií EÚ. "Európska rada sa pod vedením Donalda Tuska javila ako najakcieschopnejšia a rovnako najotvorenejšia myšlienkam nevyhnutných reforiem Európskej únie, ktoré SaS dlhodobo presadzuje," uviedol tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus. 

Poukázal tiež na Tuskovu empatiu pre postoje krajín stredoeurópskeho regiónu, predovšetkým v oblasti migrácie či energetiky. "Aj preto SaS podporuje jeho znovuzvolenie," vyhlásil Klus. Voľba nového predsedu Európskej rady bude prvým dôležitým bodom dnešného summitu lídrov členských štátov Európskej únie v Bruseli.

Slovensko bude na ňom zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD). I on vyjadril Tuskovi dôveru. "Donald Tusk rozumie tomuto regiónu, veľmi dobre sa s ním pracuje," uviedol slovenský premiér. Fico i preto chce, aby sa o voľbe europrezidenta rozhodlo už dnes. Upozorňuje totiž na to, že ak by sa Poľsku podarilo oddialiť voľbu predsedu Európskej rady, novým mužom na čele tejto inštitúcie by sa mohol stať niekto, kto nebude schopný reprezentovať stredoeurópsky región.

Viac o téme: Angela MerkelováDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu