Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko sa bojí migrantov: Na hraniciach s Bieloruskom vznikajú kontroly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Bieloruskom, čím reagovalo na nedávne rozhodnutie Minsku udeliť povolenie na krátkodobý bezvízový pobyt občanom z dovedna 80 krajín. Hraničné kontroly sú súčasťou programu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorého cieľom je účinná ochrana hraníc, uvádza sa v dokumentoch, ktoré dnes zverejnila ruská vláda.

Rusko má s Bieloruskom dlhodobo veľmi blízke vzťahy, a to na politickej, ekonomickej aj bezpečnostnej úrovni, pričom hraničné kontroly medzi oboma štátmi nikdy v minulosti zavedené neboli. 

Moskva k takémuto opatreniu pristúpila v reakcii na dekrét, ktorý začiatkom januára podpísal bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Ním povolil bezvízový pobyt v Bielorusku na päť dní občanom 80 krajín, vrátane všetkých členských štátov Európskej únie, Japonska a Spojených štátov. 

Opatrenie, ktorého cieľom je najmä podpora bieloruského turizmu, Moskvu pobúrilo. Viacerí poprední ruskí činitelia ho označili za možnú bezpečnostnú hrozbu. Vzťahy oboch krajín v ostatnom čase naštrbili aj ekonomické spory.

Viac o téme: MigrantiRuskoUteenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu