Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bieloruský prezident obvinil Rusko: Porušili pohraničné dohody

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Rusko porušilo bilaterálnu dohodu o štátnych hraniciach, vyhlásil dnes bieloruský prezident Alexander Lukašenko na stretnutí s novinármi a zástupcami verejnosti.

"V roku 1995 a neskôr sme uzavreli dohody o transparentných hraniciach, založili sme zväzový štát. Len si to predstavte: existujú určité vzťahy a dohody medzi krajinami. A zrazu nejaký minister jediným ťahom pera ukončí platnosť týchto dokumentov," povedal Lukašenko, ktorého cituje agentúra TASS.

Podľa jeho slov rozhodnutie Ruska o zavedení kontrol na hraniciach s Bieloruskom je politickým "podrazom". Bieloruský rezort diplomacie v utorok oznámil, že Moskva vopred neupovedomila Minsk ohľadom svojich zámerov. "Napriek všetkým dohodám týkajúcim sa ochrany a prekračovania hraníc sa Rusko rozhodlo obnoviť kontrolu na bieloruských hraniciach bez včasného upozornenia," vyhlásilo bieloruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko pristúpilo k daným opatreniam v čase, keď Bielorusko od 9. februára pripravuje zavedenie bezvízového vstupu pre krátkodobých návštevníkov z približne 80 krajín.

Trest smrti nedokáže zrušiť

Trest smrti nie je v Bielorusku možné zrušiť, uviedol dnes Alexander Lukašenko, prezident tejto jedinej európskej krajiny, v ktorej platí najvyšší trest. "Nemám právo zrušiť trest smrti, pretože bol odobrený v referende," povedal Lukašenko novinárom, narážajúc na hlasovanie z roku 1996, keď vyše 80 percent Bielorusov hlasovalo proti jeho zrušeniu. "Ak sa ľudia vyslovia proti trestu smrti, podpíšem moratórium," povedal prezident, obviniac Európu z dvojakého metra. "Začnite v Amerike, donúťte ich, aby zrušili najvyšší trest," vyzval Lukašenko.

Na základe bieloruského trestného zákonníka môže byť trest smrti uplatnený v prípadoch terorizmu, vlastizrady, vojnových zločinov, genocídy, zločinov proti ľudskosti či vraždy, pripomína agentúra TASS. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International boli v Bielorusku minulý rok popravené najmenej tri osoby.

Viac o téme: RuskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu