Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smutný hrdina z autobusu smrti: Telocvikár vynášal deti z ohnivého pekla, potom prišla rana

Telocvikár Gyorgy Vigh so žiakmi Zobraziť galériu (4)
Telocvikár Gyorgy Vigh so žiakmi (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Neuveriteľná odvaha. Telocvikár vynášal deti z horiaceho autobusu, pričom riskoval svoj život. Čo je však najzarážajúcejšie a zároveň najsmutnejšie na celej tragédii je fakt, že cudzie deti zachránil, ale svoje už nedokázal. Jeho dcéra so synom v autobuse uhoreli.

Neopísateľná tragédia postihla maďarských školákov s pedagógmi vracajúcich sa z lyžovačky vo Francúzsku. Pri talianskom meste Verona autobus havaroval a do niekoľkých sekúnd vzbĺkol. Bilancia nehody je šokujúca. Čítanie nasledujúcich riadkov vháňa slzy do očí.

Trosky zhoreného autobusu po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Nový maďarský hrdina

Za hrdinu označujú maďarské média telocvikára Gyorgyho Vigha, ktorý sa s manželkou niekoľkokrát do autobsu smrti vrátil a pomáhal ostatným dostať sa z horiaceho pekla do bezpečia. Sám pri tom utrpel rozsiahle popáleniny. Svojim najbližším ale pomôcť nedokázal. V plameňoch zomreli jeho dve dospelé deti. Na podporu telocvikára už vznikla na Facebooku skupina.

Vighov syn (30) a dcéra (18) v autobuse uhoreli zatiaľ čo ich otec vynášal ostatné deti z autobusu. V čase tragédie bola v autobuse aj jeho žena, informuje BBC. Vigh sa v súčasnosti zotavuje v nemocnici zo svojich poranení. "Nikdy si neodpustím, že som nedokázala zachrániť svoju dcéru," povedala manželka pre maďarské médiá.

Smutný hrdina z autobusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Dramatické video horiaceho autobusu, ako ho zachytili okoloidúci.

Rozbíjali sklá a vyskakovali

Počas desivého nárazu väčšina cestujúcich spala. Prebudili sa na silný náraz a šľahajúce plamene. Preživší sa dostali von tak, že rozbili sklá. Boli ľahko oblečení a bosí. Utrpeli najmä rezná zranenia po sklenených črepinách.

Autobus vyhorel do tla

Identifikácia 16 obetí nehody autobusu s maďarskými stredoškolákov na severe Talianska môže podľa talianskej polície trvať niekoľko dní.Maďarský autobus so žiakmi gymnázia, vracajúcimi sa z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval z doposiaľ neznámych príčin v piatok pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskej Verone. Autobus po náraze do mostového piliera vyhorel do tla. Pri nehode zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo 12 cestujúcich. Troch ťažko zranených už previezli z Talianska do vlasti.

Trosky zhoreného autobusu po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes povedal, že v autobuse bolo 54 pasažierov a dvaja maďarskí vodiči. Medzi pasažiermi bolo 43 maloletých a 11 dospelých. Medzi mŕtvymi je 11 študentov a päť dospelých. Príčina nehody nie je stále objasnená. Väčšina mŕtvych zomrela pri požiari, ktorý autobus zachvátil po náraze do zvodidla a stĺpu nadjazdu, na diaľničnom výjazde z Benátok.

Štátny smútok

Obete piatkovej tragickej autobusovej nehody v Taliansku si dnes Maďarsko pripomína dňom štátneho smútku, informovala agentúra MTI. Na Kossuthovom námestí v Budapešti spustili ráno štátnu vlajku na pol žrde s vojenskými poctami za účasti prezidenta Jánosa Ádera, predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra a premiéra Viktora Orbána. Prítomní boli aj mnohí politici vládnych i opozičných strán.

Trosky zhoreného autobusu po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Spomienky pred budovou parlamentu sa zúčastnili aj žiaci a učitelia Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ktorým najvyšší ústavní činitelia vyjadrili sústrasť. Deň štátneho smútku vyhlásila vláda ešte v sobotu. Podľa vládneho nariadenia majú byť na verejných budovách vyvesené čierne vlajky. Zástavy Maďarska a Európskej únie budú spustené na pol žrde. Tragickú udalosť si pripomínajú aj školy v rámci vyučovacích hodín, prípadne na pietnych zhromaždeniach žiakov a študentov.

Viac o téme: MaďarskoUčiteľGyorgy Vigh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu