Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Máte problémy s vysokým krvným tlakom? Vedci našli jednoduché riešenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Tmavá čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev. Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave.

Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. "Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky - epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch," hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Vedci počas výskumu zistili, že epikatechín dokázal vysoký tlak u potkanov znížiť až na normálne hodnoty. V prípade potkanov, ktorých obaja rodičia mali hypertenziu, zase výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. Potvrdilo sa aj, že má vplyv na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.

"Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností v prípade mozgových ciev, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín, alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií," vysvetlila odborníčka.

Výskum odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu. "Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka," uzavrela Bernátová.

Viac o téme: Krvný tlakTmavá čokoládaSlovenská akadémia vied
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu