Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pád Palmýry zosnovaný Američanmi? Lavrov sa domnieva, že chceli odpútať pozornosť

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril domnienku, že opätovné dobytie sýrskeho púštneho mesta Palmýra džihádistickou organizáciou Daeš mohlo byť zosnované Američanmi vedenou koalíciou s cieľom odpútať pozornosť od situácie v obliehanom Aleppe. Lavrov to povedal v Belehrade počas návštevy Srbska.

Skutočnosť, že sa militantom Islamského štátu podarilo prekĺznuť z Mósulu a prejsť cez územie strážené vojenskými lietadlami koalície pod vedením USA, vyvoláva myšlienku, že "to bolo zinscenované s cieľom poskytnúť oddych povstalcom vo východnom Aleppe", citovala Lavrova tlačová agentúra AP.

Hoci Lavrov Spojené štáty priamo výslovne neobvinil, jeho vyjadrenie odráža podozrenia, s ktorými Moskva sleduje zámery Washingtonu. Podľa ministrových slov rokovania s USA o umožnení odchodu povstalcov z Aleppa zlyhali, pretože Washington ho podmieňoval prímerím. Moskva však bola proti argumentujúc, že prímerie by poskytlo povstalcom šancu, aby sa preskupili.

Rusko je pripravené posilniť obranu Srbska ako protiváhu k NATO 

Rusko je pripravené posilniť obranné kapacity Srbska, aby prispelo k ochrane krajiny pred tým, čo šéf srbskej diplomacie nazval hrozbou zo strany susedného Chorvátska. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Belehrade.

Podľa šéfa srbskej diplomacie Ivicu Dačiča Srbsko musí posilniť svoje ozbrojené sily v dôsledku toho, že Severoatlantická aliancia (NATO) vyzbrojuje susedné Chorvátsko. Obe krajiny spolu viedli v 90. rokoch vojnu. Srbský minister zahraničných vecí dnes uviedol, že premiér krajiny Aleksandar Vučič navštívi ešte v tomto mesiaci ruskú metropolu, aby tam rokoval o darovaní štyroch ruských stíhačiek typu MiG-29.

Informácie o návšteve potvrdil aj hosť z Moskvy, Lavrov však odmietol prezradiť akékoľvek podrobnosti o prípadnej dohode. Srbské médiá uvádzajú, že ruské letectvo stroje vyradilo z prevádzky a potrebujú opravy v značnom rozsahu.

Ako je známe, Moskva bola proti tomu, aby sa Srbsko a ďalšie balkánske krajiny stali členmi NATO. Srbsko sa oficiálne uchádza o členstvo v Európskej únii (EÚ).

 

Viac o téme: Sergej LavrovAleppoPalmýra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu