Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VIDEO Obrovské zlyhanie mocných: Ľudia sa lúčia so životom, emotívne odkazy z pekla Aleppa!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP, Facebook)

BRATISLAVA - Tragédia v priamom prenose. Tisícky mŕtvych civilistov vrátane tých najbezmocnejších - žien a detí. Kedysi priemyselné centrum krajiny je dnes kopa trosiek. Príbehy ľudí z vojnou zmietaného mesta zaplavujú svetové médiá. Novouzavreté prímerie je krehké, boje pokračujú, civilisti nemajú kadiaľ utiecť.

Asad môže osláviť dôležité víťazstvo

Prímerie medzi povstalcami a Ruskom vstúpilo do platnosti v utorok o 18-tej hodine miestneho času. Aktivisti aj obyvatelia vo východnom Aleppe potvrdili, že boje sa zastavili. Dohoda sa týka evakuácie civilistov a "umiernených povstalcov" s ľahkými zbraňami.

V Aleppe sa rozhoreli nové boje
Zobraziť galériu (8)
V Aleppe sa rozhoreli nové boje  (Zdroj: TASR/AP)

Zdroj zo sýrskej vlády uviedol, že sýrska armáda zrejme dnes alebo vo štvrtok vyhlási mesto za dobyté, čo je pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada s podporou Moskvy obrovským víťazstvom. CNN informuje, že prímerie už neplatí. Presun civilistov z vojnovej zóny sa odkladá.

Ľudia sa lúčia so životom

Sýrčania sú zúfalí. Jedným z nich je aj 7-ročná Bana. "Volám sa Bana, mám 7 rokov. Hovorím k svetu z východného Aleppa. Toto je môj posledný moment - buď prežijem alebo zomriem," napísala dievčina. Jej odkaz sa stal symbolom krutosti vojny.

Deň predtým napísala, že "môj otec je zranený, plačem". Ďalší dojemný pozdrav napísal na sociálnu sieť muž menom Alhamdo. "Toto je volanie, môže byť posledné. Zachráňte ľudí v Aleppe. Zachráňte moju dcéru a ostatné deti," napísal Sýrčan na Twitteri.

Aleppo je v troskách

Svetové médiá zaplavili obrázky a videá vojnou zdevastovaného mesta. OSN hovorí o genocíde, o pekle o veľkej humanitárnej katastrofe, ktorej sa svet prizerá. Kedy si vyše dvojmiliónové priemyselné pľúca krajiny (Aleppo) sú dnes totálne zničené.

Autobusy určené na evakuáciu sa vrátili prázdne

Evakuácia civilistov a povstalcov z východnej časti severosýrskeho mesta Aleppa sa odkladá. Autobusy, ktoré boli na to určené, dnes dopoludnia opustili dohodnuté miesto a vrátili sa prázdne, informovala libanonská televízia al-Manár. Agentúra AP v súvislosti s týmto vývojom pripustila, že evakuácia má "zásadný časový sklz", a naznačila aj možnosť, že uzavretá dohoda o prímerí môže prestať platiť.

Zdevastované Aleppo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Televízia al-Manár je médiom blízkym libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh, ktorého príslušníci bojujú v Sýrii po boku vládnych jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi. Na hraniciach enklávy, ktorú na východe Aleppa ešte stále ovládajú protivládni povstalci, zaznamenali dnes porušenie dohody o prímerí v podobe delostreleckej a raketovej paľby.

VIDEO Obrovské zlyhanie mocných:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Usáma abú Zajd, poradca sýrskych opozičných frakcií v Aleppe, obvinil zo zmarenia na dnes naplánovanej evakuácie iránskych ozbrojencov, ktorí obnovili ostreľovanie povstalcami ovládaných častí Aleppa. Zajd vyhlásil, že Rusko síce potvrdilo svoju oddanosť dohode o prímerí, ale iránsky poľný veliteľ "ju zmaril". "Je jasné, že Rusi nemôžu Irán prinútiť, aby rešpektoval dohodu," vysvetlil Zajd. Dodal, že iránske polovojenské oddiely a jednotky hnutia Hizballáh ostreľujú štyri predmestia Aleppa, ktoré ešte ovláda opozícia.

Dúha v Aleppe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Zajda Iránci predložili nové požiadavky, medzi ktorými je aj vydanie tiel iránskych vojakov padlých v Aleppe a prepustenie iránskych rukojemníkov zadržiavaných v Idlibe. Ruské ministerstvo obrany z porušenia prímeria v Aleppe obvinilo povstalcov, ktorí sa údajne dnes na úsvite pokúsili prelomiť vládne pozície severozápadne od mesta. Povstalci tiež zaútočili na konvoj, ktorý mal dnes ráno vyraziť s východného Aleppa a prevážať rebelov, súhlasiacich so svojím odchodom do Idlibu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prímerie je krehké, prestrelky pokračujú

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu obvinil dnes sýrsky režim a bližšie nešpecifikované skupiny, že porušujú prímerie dohodnuté v severosýrskom Aleppe. Bolo to práve Turecko, ktoré sa spolu s Ruskom v utorok zaslúžilo o dohodu o evakuácii ľudí z povstalcami kontrolovanej časti na východe Aleppa. Čavušoglu však dnes v Ankare vyhlásil, že evakuácia sa v plnej miere ešte nezačala. Podľa Čavušogla sa v niektorých častiach Aleppa stále strieľa.

VIDEO Obrovské zlyhanie mocných:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády dnes podľa denníka Hürriyet označil dosiahnutú dohodu o odsune civilistov a povstalcov z východu Aleppa za "veľmi krehkú". "Prakticky sme dohodu zatiaľ ani neotestovali," uviedol zdroj, ktorý súčasne označil za potešujúce, že prímerie "sa do istej miery dodržiava". Potvrdil však, že autobusy z Aleppa smerom na Idlib ešte nevyrazili. Vysvetlil, že zrejme dochádza k selekcii ranených a starých ľudí, aby mesto opustili autobusmi ako prví.

VIDEO Obrovské zlyhanie mocných:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu