Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Juncker je na eurokomisárov prísny: V novom kódexe navrhuje pritvrdiť

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker zaslal dnes predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi list, v ktorom žiada europarlament okrem iného aj o stanovisko k zámeru EK sprísniť Kódex správania komisárov.

Šéf eurokomisie sa na Schulza obrátil s dvoma dôležitými otázkami. Prvá sa týka návrhu na zmenu rámcovej dohody z roku 2010 o vzťahoch medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou, ktorá má komisárom umožniť kandidovať vo voľbách do EP bez toho, aby sa vzdali svojej funkcie. Tá druhá naznačila zámer EK sprísniť Kódex správania komisárov a pre bývalých eurokomisárov predĺžiť obdobie, v ktorom nesmú vyvíjať zárobkovú činnosť, zo súčasných 18 mesiacov na dva roky. Pre predsedu EK by sa toto obdobie predĺžilo na tri roky.

Juncker pripomenul, že eurokomisia je politickým orgánom, ktorý je priamo zodpovedný Európskemu parlamentu. Dodal, že medzi komisármi je viacero bývalých premiérov alebo ministrov, ktorí kandidovali vo voľbách do EP a prial by si, aby v budúcnosti mohli kandidovať v eurovoľbách bez toho, aby museli odstúpiť zo svojej funkcie v exekutíve EÚ, ako to vyžaduje súčasná rámcová dohoda. Zdôraznil, že táto praktika platí aj v národných štátoch, keď sa členovia

"Súčasne sa vzhľadom na nedávne skúsenosti s členmi bývalej eurokomisie domnievam, že by sa mal sprísniť Kódex správania komisárov, aby stanovil čo najvyššie etické štandardy pre možné prípady konfliktu záujmov," uvádza Juncker v liste Schulzovi.

Jeho slová sú odkazom na bývalého šéfa EK Josého Manuela Barrosa, ktorý aj napriek tomu, že berie odstupné od exekutívy EÚ vo výške okolo 7000 eur, prijal funkciu poradcu a nevýkonného predsedu medzinárodnej divízie investičnej banky Goldman Sachs ešte pred uplynutím dvojročného obdobia od ukončenia svojej funkcie. Ďalší etický škandál je spojený s bývalou holandskou eurokomisárkou a podpredsedníčkou EK Neelie Kroesovou, ktorá počas svojej funkcie zatajila šéfovanie firmy z daňového raja na Bahamách.

Juncker navrhuje zrušiť pravidlo, ktoré je v súčasnosti uvedené v bode 4 rámcovej dohody o vzťahoch medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou, čo umožní eurokomisárom, ktorí chcú kandidovať vo voľbách do EP, aby zotrvali vo svojich funkciách. Šéf EK sľúbil primerané záruky, že na účely volebných kampaní nebudú  využívaní zamestnanci alebo finančné zdroje eurokomisie. Rámcový dohovor z roku 2010 určuje, že členovia EK, ktorí kandidujú za europoslancov, musia opustiť EK a sú nahradení vo funkcii iným členom exekutívy EÚ.

V druhom bode svojho listu navrhuje predĺženie tzv. čakacieho obdobia, počas ktorého bývalí eurokomisári musia informovať EK o svojom zámere vykonávať zárobkovú činnosť. Juncker má v úmysle rozšíriť toto obdobie zo súčasných 18 mesiacov na dva roky a v prípade predsedu EK až na tri roky. V súlade s rámcovou dohodou teraz žiada europarlament o stanovisko k predloženým zámerom.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu