Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Juncker ostáva vo funkcií a apeluje: Turecko by o členstve v EÚ malo začať premýšľať

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker poprel špekulácie, že sa chystá podať demisiu.

"Neodstúpim," povedal Juncker, ktorého funkčné trvá do 1. novembra 2019, v rozhovore pre dnešné vydanie belgických novín La Libre Belgique. Juncker tiež odmietol tvrdenia, že pohrozil rezignáciou. Podľa nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel mal Juncker povedať, že keď Martin Schulz nezostane predsedom Európskeho parlamentu, "nemôžem zaručiť, že zostanem predsedom Európskej komisie. Nikdy som nehrozil demisiou," reagoval Juncker. Skôr mal na mysli to, že vzťahy medzi Európskym parlamentom a Európskou komisiou by sa skomplikovali, ak by prestala existovať veľká koalícia medzi blokmi ľudovcov a socialistov.

Juncker ďalej v rozhovore vyzval tureckú vládu, aby prehodnotila svoj postoj k Európskej únii. "Chce byť Turecko členom EÚ, alebo nie? Bolo by dobré, keby naši tureckí partneri o tom začali premýšľať," povedal Juncker.

Počas pôsobenia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana  síce demokracia urobila pokrok, v uplynulých dvoch rokoch sa však Turecko začalo stále viac vzďaľovať od európskych hodnôt. "Machinácie pána Erdogana (...) vyvolávajú dojem, že už viac nechce, aby jeho krajina bola za každú cenu v EÚ," konštatoval šéf EK. Erdogan a jeho vláda podľa neho spejú k tomu, že vinu za ukončenie prístupových rokovaní pripíšu Európe.

Ako príklad uviedol Juncker Ankarou požadované zrušenie vízovej povinnosti pre tureckých občanov. Pripomenul, že zo 72 dohodnutých podmienok Turecko doteraz splnilo len 67. "Namiesto pripísania tohto zlyhania Európskej únii a Komisii by bolo dobré, keby sa pán Erdogan začal pýtať, či nie je zodpovedný za to, že tureckí občania sa nemôžu voľne pohybovať po území Európy," uviedol Juncker.

Vzťahy medzi Tureckom a EÚ sú v súčasnosti napäté. Európsky parlament schválil vo štvrtok rezolúciu, ktorou žiada prerušenie prístupových rokovaní EÚ s Tureckom. Europoslanci to odôvodnili neprimeranou reakciou Turecka na júlový neúspešný pokus o prevrat, ktorý vyústil do masových čistiek a zatýkania. Erdogan na to reagoval hrozbou, že Turecko začne opäť púšťať migrantov do Európy.

Viac o téme: TureckoJean-Claude JunckerRecep Tayyip ErdoganEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu