Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Protiúder za drsný útok Fica: Po Zuzke prehovoril ďalší svedok, kšefty u Lajčáka sú fakt

Miroslav Lajčák je čelí obvineniam zo šafárenia Zobraziť galériu (8)
Miroslav Lajčák je čelí obvineniam zo šafárenia (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Kauza podozrenia zo šafárenia a dohadzovania zákaziek u ministra Lajčáka pokračuje. Prehovoril už druhý zamestnanec ministerstva, ktorý potvrdil slová ďalšej zamestnankyne a svojej kolegyne z rezortu. Po obvineniach Zuzany Hlávkovej sa na dnešnej tlačovke pustil Fico do novinárov. Za Lajčákom si stojí. Šéf diplomacie tiež nerozumie, prečo je okolo podozrení taký rozruch a obvinenia odmieta. Organizácia Transparency International Slovensko, ktorá pomáha Hlávkovej, preto reaguje na tvrdenia premiéra a ministra zahraničných vecí.

Kauza podozrenia z predražených zákaziek hýbe Slovenskom. Riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš je veľmi sklamaný zo slov ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Podľa neho sa nič nové nedozvedel. Šípoš tak na dnešnej tlačovej konferencii reagoval na vyjadrenia ministra Lajčáka ku galavečeru, na ktorom predstavili logo k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ, úlohe bývalej šéfky TV Markíza a mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstve zahraničia, k otváraciemu koncertu nášho predsedníctva, Agentúre Evka, ako aj k podozreniam na porušovanie zákona v rezorte, platení umelcov či politickému tlaku na ministerstve.

Transparency - Lajčák

"Očakávali sme, že ukáže všetky zmluvy a faktúry, aby sme si my, aj každý občan, vedeli porovnať ich slová a skutky a či tie zákazky boli naozaj s cieľom hospodárnosti a efektívnosti. Bohužiaľ, nič také neukázal napriek tomu, že zákon mu to prikazuje. My to žiadame už asi štyri až päť mesiacov a minister nám to neposkytol," povedal Šípoš.

Ministerstvo nepostupovalo podľa zákona

Právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala na tlačovke povedal, že ministerstvo nepostupovalo podľa zákona. Viesť evidenciu podnetov malo viesť aj od fyzických osôb. "Nehovorí sa tu o zamestnancovi, ale o akejkoľvek fyzickej osobe," povedal Nechala. Zamestnávateľ to má prešetriť a do 90 dní oznámi výsledok oznámiteľovi. Od kedy mu to Hlávková oznámila, Lajčák mal teda 90 dní na oznámenie výsledku. "Ministerstvo nepostupovalo v zmysle zákona," uzavrel Nechala.

VIDEO Protiúder za drsný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Prehovoril druhý svedok

Hlávková povedala, že to, čo povedal Lajčák na stretnutí, boli jeho slová. "Pán minister mi nesľúbil, že prešetrí alebo preverí koncert pre VIP hostí. Sľúbil mi, že preverí VIVU Musicu," vysvetlila Hlávková. Citovala slová Lajčáka o tom, že Ťapákovú poslal sám premiér. "To, že pani Ťapákovú poslal premiér je citát, takisto vety o karteloch, aj o srdci a rozume."

"Bála som sa to oznámiť, videla som ako sa na Slovensku takéto veci riešia," povedala Hlávková. Hlávkovej slová potvrdil aj druhý človek, ktorý pracoval vtedy na ministerstve. Spolu s Pavlom Szalaiom sa Hlávková dohodli, že sa nechcú na podozrivých zákazkách podieľať. Spojili sa, preverovali informácie, a vyjsť na verejnosť sa rozhodli až pred pár dňami. Szalai pracoval na ministerstve od mája 2015 do februára 2016. S Hlávkovou boli kolegovia na odbore. Výpoveď podali spolu a odišli z rovnakých dôvodov.

Ani Szalai ani Hlávková svoje činy upozorniť na nekalé praktiky neľutujú. Vyjadrenia Fica, že niektorí novinári sú protislovenské prostitútky, považuje Hlávková za "urážlivé a hrozné".

Lajčák problém nevidí

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) vyvracia obvinenia bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády sa vyjadril ku galavečeru, na ktorom predstavili predsednícke logo, úlohe bývalej šéfky TV Markíza a mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstve, k otváraciemu koncertu pre verejnosť, Agentúre Evka, podozreniam o porušení zákona v rezorte, platom umelcov či politickému tlaku na ministerstve, ktorý rázne odmietol.

VIDEO Protiúder za drsný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Zdôraznil, že rozpočet na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES) bol 70 miliónov eur a nielenže ho neprekročia, ale aj ušetria. Rovnako ako premiér Robert Fico si myslí, že ide o cielený útok na predsedníctvo. Lajčák takisto povedal, že ak by niekto dokázal, že porušil zákon alebo morálne princípy, tak nie je prilepený k stoličke ministra a odíde.

VIDEO Protiúder za drsný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

VIDEO tlačovky Lajčáka

Fico sa pustil do novinárov

Spolu s Lajčákom bol na dnešnej tlačovke aj premiér Fico. Ten označil podozrenia za organizovaný útok na predsedníctvo Slovenska v EÚ a novinárom vynadal do prostitútok. "Prídem na Slovensko, otvorím noviny, pustím televíziu. Čo čítam? Minister Lajčák, zločinec, všetko ukradnuté, predražené, zdefraudované. To, čo sa deje posledné dva alebo tri dni nie je náhoda. To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných vecí. Nie je možné, aby na princípe jedna baba povedala, ste robili príbehy, ktoré sa absolútne nezakladali na pravde. Nie je pravda, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenského predsedníctvo. Vy neinformujete, vy klamete. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky," nechal sa počuť Fico a následne odišiel.

VIDEO Protiúder za drsný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Kauzu šafárenia na ministerstve spustila 26-ročná bývalá zamestnankyňa

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Zuzana Hlávková v pondelok (21. 11.) obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Povedala, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156.000 eur ako ten, ktorý sa bude realizovať.

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Hlávková  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Upozornila aj na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom aj priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.

Hlávková s o Šípošom - riaditeľom TIS
Zobraziť galériu (8)
Hlávková s o Šípošom - riaditeľom TIS  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Ficovi chodia po rozume prostitútky

Poslanec NR SR z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský je šokovaný, že premiérovi Robertovi Ficovi chodia po rozume prostitútky. „Nerozumiem, prečo premiérovi po rozume chodia prostitútky. Neviem, či je to jeho pracovným prostredím, ale je to z jeho strany obrovský skrat,“ vyhlásil Pčolinský dnes pre agentúru SITA. Ficovi zároveň pripomenul jeho slová, ktoré on zvykne adresovať opozícii. „Dnes šíril zlo a nenávisť,“ dodal Pčolinský.

Štefanec je zhrozený Ficom

"Ako občan Slovenskej republiky a poslanec Európskeho parlamentu vyjadrujem hlboké znepokojenie nad podozreniami, ktoré sa v posledných dňoch objavili v súvislosti s predraženou zákazkou na predstavenie loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Prístup ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nielen vrhá zlé svetlo na Slovenskú republiku, ale opäť znižuje dôveru v štátne inštitúcie a ich schopnosť efektívne nakladať s prostriedkami daňových poplatníkov," nechal sa počuť Ivan Štefanec (KDH).

Popri Robertovi Kaliňákovi je Miroslav Lajčák podľa neho už druhým ministrom Ficovej vlády, ktorý otvorene kryje podvody. "Toto konanie je v príkrom rozpore so zámermi boja proti korupcii a daňovým podvodom, ktoré slovenská vláda deklarovala vo svojom Programovom vyhlásení," myslí si Štefanec.

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana HlávkováPavol Szalai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu