Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľký zvrat počasia pred príchodom zimy: Mrazivé prekvapenie, Slováci, traste sa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Meteorológovia varujú pred skorým príchodom zimy na Slovensko. Ochladí sa už cez víkend a výnimkou nebude ani sneženie. Najbližší víkend poriadne vymrznete!

Počasie na Slovensku sa začiatkom budúceho týždňa zmení. Výrazne sa ochladí. Meteorológovia očakávajú na severe Slovenska celodenné mrazy, na juhu bude cez deň zväčša len slabo nad nulou.

Revolučná novinka v predpovedi počasia: Zbohom nepresným predpovediam?!

„Noci budú mrazivé na celom území, na severe postupne až okolo mínus desať stupňov Celzia. Ochladenie bude sprevádzané aj silným severným vetrom a snehovými prehánkami, pričom na severe bude aj trvalejšie snežiť,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Najvýraznejšie sa ochladí na severe, oproti uplynulým teplým dňom ojedinele až o 15 až 20 stupňov Celzia. Teplota sa totiž v týchto oblastiach bežne pohybovala nad 15 stupňov Celzia. No v úvode budúceho týždňa bude na severe mrznúť väčšinou po celý deň.

Piatok

Noc bude oblačná až zamračená, miestami sa objaví hmla. Ojedinele sa môže vyskytnúť aj slabý dážď alebo mrholenie. Najnižšia nočná teplota poklesne na +3 až -2, v západnej polovici územia na 8 až 4 stupne Celzia. Viať by mal len slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

FOTO Tomáša (29) zavalila lavína a čakal na smrť: Spoveď o prežití 800 metrového pádu z Lomničáku

Cez deň bude oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Lokálne očakávajte slabý dážď alebo mrholenie. Na hrebeňoch Tatier aj sneženie. Najvyššia denná teplota dosiahne 6 až 11 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo 4 stupne Celzia. Viať bude slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor s intenzitou do 5 m/s (20 km/h).

Veľký zvrat počasia pred
Zobraziť galériu (5)

Na piatok meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred hmlou pre východ Slovenska
Zobraziť galériu (5)
Na piatok meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred hmlou pre východ Slovenska

Sobota

Sobota sa bude niesť v podobnom duchu počasia ako piatok. Bude oblačno až zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách rátajte so zmenšenou oblačnosťou. Ojedinele tiež s mrholením. Najnižšia nočná teplota poklesne na 7 až 2, na východe len na okolo 0 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 6 až 11 stupňov Celzia.  Počas dňa zafučí slabý, na juhozápade postupne juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Veľký zvrat počasia pred
Zobraziť galériu (5)

 

Nedeľa

V nedeľu prejde cez Slovensko studený front, spojený s tlakovou nížou nad severozápadným Ruskom. Prinesie ochladenie vrátane vpádu studeného severného arktického vzduchu.

Nedeľné počasie nebude veľmi priať outdoorovým aktivitám. Z oblačnej až zamračenej oblohy na viacerých miestach zaprší. Od 1 500 metrov rátajte so snehovými prehánkami, na severe Slovenska sa hranica sneženia k večeru zníži. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0 stupňov, na východe bude ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 3 až 7, v južnej polovici západného a stredného Slovenska vystúpi na maximálne 10 stupňov Celzia. Slabý, postupne prevažne severozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h) miestami v nárazoch zosilnie na okolo 14 m/s (50 km/h).

Veľký zvrat počasia pred
Zobraziť galériu (5)

 

 

 

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu