Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Astronómovia riešia záhadu: Pred 50 rokmi sa stratil satelit NASA, teraz sa stalo niečo podivné

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: nasa)

CORNWALL - Satelit LES1, ktorý bol stratený vo vesmíre od roku 1967 začal po prvýkrát po 50 rokoch reagovať. Amatérski astronómovia prišli s prvým podozrením o nájdení satelitu už v roku 2013, potrebovali ale tri roky na potvrdenie, že skutočne začal opäť pracovať.

Správa o opätovnom fungovaní LES1 otriasla komunitou astronómov a experti sú bezradní.  Riešia otázku ako a prečo sa zastaraná družica vrátila späť do funkčného režimu. Britský amatérsky astronóm Phill Williams pochádzajúci z Cornwallu, ako prvý načítal signál z LES1 z roku 1965. Williams zaznamenal strašidelné zvuky pochádzajúce zo satelitu. Niektorí veria, že družicu uniesli mimozemšťania, ktorí sa teraz snažia komunikovať so Zemou.

Williams si myslí, že vysielač satelitu začal znova fungovať po tom, čo zlyhala funkcia niektorých jeho komponentov, hoci bežne dokáže pracovať len vtedy, keď solárne panely zachytávajú zdroj svetla. Satelit má rýchlu rotáciu, takže signál vychádza vždy vtedy, keď sú panely v tieni satelitu.

Astronómovia riešia záhadu: Pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Satelit nikdy nedosiahol cieľ, pre ktorý bol na svoju misiu v roku 1967 vypustený do obežnej dráhy. Vymkol sa spod kontroly na celé desaťročia. LES1 bola vypustená z floridského mysu Cape Canaveral 11. februára 1965. Len málo toho, čo mal satelit na svojej ceste splniť aj dosiahol. Zlé zapojenie spôsobilo, že LES1 prestala v roku 1967 vysielať.

Dvojča LES1, LES2 dopadla oveľa lepšie. K záveru jej misie došlo 6. mája 1965. Toto nie je prvý prípad, kedy solárna sonda NASA bola stratená a znovu nájdená. V roku 1998, Solar and Heliospheric Observatory stratil s NASA kontakt na dlhých 22 mesiacov. Po uplynutí tejto doby sa opätovne objavil. 

Viac o téme: SatelitDružicaAstronautiSignál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu