Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predpoveď na vianočné dni plná prekvapení: Ľadová výstraha, pozrite sa, kedy bude snežiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Sneženie, poľadovica, ale aj kopec blata. Také sú vyhliadky meteorológov na tohtoročné vianočné sviatky. Pozrite sa, ako sa počasie zmení už koncom víkendu.

Piatok

Dnešok bude zamračený a hmlistý, ojedinele so slabým snežením alebo mrznúcim mrholením. Na horách a lokálne aj v nižších polohách, najmä v Žilinskom kraji a na západe, bude prevažne polooblačno, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Najvyššia denná teplota dosiahne -4 až 1, pri zmenšenej oblačnosti 1 až 5 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov ráno vystúpi na okolo 4 stupne Celzia a postupne sa bude ochladzovať. Viať by mal slabý, na juhozápade postupne severozápadný vietor od 2 až 6 m/s (5 až 20 km/).

Revolučná novinka v predpovedi počasia: Zbohom nepresným predpovediam?!

Predpoveď na vianočné dni
Zobraziť galériu (7)

Výstraha pred poľadovicou

Výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke. Výstraha sa týka celého územia Slovenska a platí do 12. hodiny. SHMÚ upozorňuje, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako doprava, pohyb osôb či rôzne typy vedenia. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedol ústav. Rovnaké varovanie, ale už len pre západné Slovensko, platí aj na Štedrý deň (24. 12.). SHMÚ vydal výstrahu od 13. do 22. hodiny.

Predpoveď na vianočné dni
Zobraziť galériu (7)

Sobota

Štedrý deň bude tento rok prevažne zamračený a hmlistý. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách však bude spočiatku len zmenšená oblačnosť. Lokálne sa popoludní môže objaviť slabé sneženie alebo dážď so snehom. V nižších polohách na západe Slovenska bude prevládať skôr dážď, pri ktorom sa môže ojedinele tvoriť poľadovicaNajnižšia nočná teplota klesne na -2 až -7, v dolinách a kotlinách pri zmenšenej oblačnosti miestami na okolo -9 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -3 až 2 stupne, na krajnom juhozápade však bude miestami aj teplejšie. Viať bude slabý, v horských oblastiach na severe juhozápadný vietor s intenzitou 3 až 7 m/s (10, na severe do 25 km/h).

Predpoveď na vianočné dni
Zobraziť galériu (7)

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou pre západné Slovensko.
Zobraziť galériu (7)
Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou pre západné Slovensko.

Nedeľa

Na naše územie začne od západu prúdiť chladnejší a vlhký vzduch. Do strednej Európy súčasne postúpi teplý front spojený s ďalšou hlbokou tlakovou nížou so stredom južne od Islandu.

Počasie na prvý sviatok vianočný nebude práve ideálne. Meteorológovia hlásia oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom. Na západe a na juhu stredného Slovenska, a potom aj inde, rátajte v polohách do zhruba 600 metrov s dažďom, výnimočne aj s poľadovicou. Najnižšia nočná teplota poklesne na 0 až -5, na juhozápade do +3 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 2 až 7 stupňov, na Orave, Liptove a miestami aj na východe okolo 0 stupňov Celzia. Prevažne západný vietor bude mať rýchlosť 3 až 8 m/s, v nárazoch miestami do 15 m/s (10 až 30 km/h, nárazy do 55 km/h), na východe územia bude však viať prevažne slabý južný vietor. Na horách si dávajte pozor, meteorológovia avizujú búrlivý vietor až víchricu.

Predpoveď na vianočné dni
Zobraziť galériu (7)

Pondelok

Vplyv teplého frontu budeme cítiť aj v pondelok. Počas dňa by malo byť prevažne oblačno, na juhu neskôr miestami aj zmenšená oblačnosť. V prvej polovici dňa sa môžu na viacerých miestach vyskytovať prehánky alebo dážď. Na horách a v noci aj na krajnom východe meteorológovia očakávajú sneženie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 2 až -3 stupne, na západe na okolo 4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 6 až 11, na Orave, Liptove a väčšinou aj na východe miestami na 1 až 6 stupňov Celzia.

Predpoveď na vianočné dni
Zobraziť galériu (7)

 

Viac o téme: PočasieVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu