Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Markéta a Miro bojovali proti teroristom z Daeš: Turci ich zatkli kvôli Kurdom

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas Zobraziť galériu (2)
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Turecké úrady zadržali na juhovýchode krajiny dvoch Čechov, ktorých obvinili z príslušnosti k teroristickej organizácii. Správu tureckého serveru Daily Sabah dnes potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Informácie servera a Černínského paláca sa rozchádzajú v dátume zadržania aj v tom, kam sa chceli Česi dostať. Sami zadržaní v minulosti hovorili o tom, že sa podieľajú na činnosti kurdských milícií YPG, ktoré bojujú proti organizácii Daeš a ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas sa podľa Daily Sabah pokúsili prekročiť hranicu zo Sýrie do Turecka a to v oblasti juhovýchodnej provincie Sirnak. Následne ich Turci za nelegálne prekročenie hraníc zadržali. Podľa hovorkyne českého ministerstva ale k zadržaniu došlo pri pokuse Čechov prekročiť hranicu z Turecka do Iraku. Provincia Sirnak na juhovýchode Turecka susedí s Irakom i so Sýriou.

Podľa Daily Sabah boli Česi zadržaní v stredu. Lagronová uviedla, že česká strana má informácie o zadržanom mužovi a žene od 13. novembra, kedy u nich Turci údajne pri hraničnej kontrole našli materiály, ktoré spomínajú kurdské milície YPG.

Turecký spravodajský server uviedol, že Všelichová a Farkas sú bojovníkmi milícií sýrskych Kurdov YPG, ktoré Ankara považuje za teroristov. Turci ich podľa tohto zdroja zadržali pri svojej prvej operácii proti zahraničným bojovníkom týchto milícií.

Farkas, ktorý vystupuje pod prezývkou Serxwebun Botan, je podľa Daily Sabah ostreľovačom. Všelichová s krycím menom Zelane Botan sa stará o logistiku, zdravotnú starostlivosť a koordinovala tiež cesty ďalších "dobrovoľníkov-teroristov" z Európy do Sýrie, uviedol citovaný turecký zdroj. Zadržaní sú podľa Lagronovej stále v provincii Sirnak a česká diplomacia sa teraz snaží o ich deportáciu do Česka. Informácie o prípade má Česko od právnika, ktorého dvojica dostala.

Miroslav Farkas a Markéta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Daily Sabah)

"V Turecku platia prísne protiteroristické zákony, ktoré nám zabraňujú v kontakte s nimi (zadržanými), takže sa snažíme aspoň o kontakt s ich tureckým právnikom, ktorý im bol pridelený," uviedla hovorkyňa. Lagronová upozornila, že české ministerstvo riešilo podobnú situáciu u Všelichovej už v lete, keď bola zadržaná v Kurdistane. České úrady sa vtedy úspešne snažili docieliť jej vyhostenie, aby tam neskončila vo väzení. Farkas a Všelichová sa svojou pomocou kurdským milíciám v Sýrii v minulosti nijako netajili a o svojej činnosti poskytli českým médiám rad rozhovorov.

Farkas, ktorý bol údajne členom cudzineckej légie a v minulosti pomáhal obetiam zemetrasenia na Haiti, v skoršom rozhovore poskytnutom serveru Echo24.cz tvrdil, že chce v kurdských oblastiach Sýrie pomáhať hlavne deťom. Založil kvôli tomu aj humanitárnu organizáciu, do ktorej vložil výťažok z predaja svojho majetku. Na svojom facebookovom účte Farkas minulú stredu napísal, že sa chystá do Rojavy, čo je označenie pre kurdskú oblasť na severe Sýrie.

Študentka Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe, čiže Všelichová, v rozhovore poskytnutom v lete iDnes.cz vyhlásila, že do severnej Sýrie ju zaviedla najprv zvedavosť, následne sa rozhodla ľuďom na mieste pomáhať. Zúčastnila sa vraj aj dobývania niektorých dedín obsadených Daeš. Server tiež napísal, že Všelichová do Sýrie, do Turecka a do Iraku za posledné dva roky vycestovala spolu štyrikrát.

Milície YPG považuje Turecko za teroristickú organizáciu a to okrem iného preto, že spolupracujú s tureckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie s Ankarou dlhodobý boj za autonómiu kurdských oblastí na juhovýchode Turecka. PKK radí medzi teroristické organizácie tiež Európska únia či USA. Bojovníkom YPG ale Západ v boji proti Daeš pomáha.

Viac o téme: DaešMiroslav FarkasMarkéta VšelichováYPG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu