Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OSN zvažuje zásadný krok: Možné stiahnutie vojenských posádok z Haiti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov zvažuje stiahnutie vojenských posádok zo svojej mierovej misie na Haiti. Vyhlásil to dnes námestník generálneho tajomníka OSN Hervé Ladsous. Podľa agentúry Reuters to naznačuje možné skrátenie jednej z najdlhších a najkritizovanejších misií svetovej organizácie.

Misia, známa aj pod akronymom MINUSTAH, je v tejto karibskej krajine nasadená od roku 2004, keď povstanie viedlo k zosadeniu vtedajšieho prezidenta Jeana-Bertranda Aristideho a jeho následnému odchodu do exilu. MINUSTAH je jedinou mierovou misiou OSN v oblasti Severnej a Južnej Ameriky. Krajina čelila dvojročnej kríze až do posledných volieb a inaugurácie prezidenta Jovenela Moiseho. Haiti postihli aj závažné prírodné katastrofy vrátane zemetrasenia v roku 2010 a vlaňajšieho hurikánu Matthew. Ozbrojenému konfliktu sa však krajina už dlhodobo vyhýba.

Ladsous zdôraznil, že úspešným zavŕšením nedávnych volieb, vymenovaním prezidenta a obnovou policajných síl sa posilnila haitská ústava. Misia sa však stretla aj s kritikou v súvislosti so sexuálnym zneužívaním a rozšírením epidémie cholery, ktorú do krajiny zavliekli po zemetrasení členovia mierovej misie.

Bezpečnostná rada OSN, ktorá schvaľuje jednotlivé misie, minulý rok v októbri obnovila MINUSTAH na šesť mesiacov, a nie na rok, ako býva zvykom, čo je podľa pozorovateľov signálom možnej zmeny. Generálny tajomník OSN António Guterres zváži prípadné kroky do 15. marca; očakáva sa, že BR OSN rozhodne v apríli.

Viac o téme: OSNHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu