Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Najväčší protest proti juhokórejskej hlave štátu za posledné desaťročia

Demonštrácia proti Pan Kin-hje Zobraziť galériu (4)
Demonštrácia proti Pan Kin-hje (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Najmenej 190.000 Juhokórejčanov požadovalo dnes v rámci najnovších protivládnych masových protestov odstúpenie prezidentky Pak Kun-hje. Dôvodom je obvinenie, že konzervatívna hlava štátu umožnila svojej dlhoročnej priateľke neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny.

Organizátori tvrdia, že na dnešnej akcii pri prezidentskom paláci v centre Soulu sa zúčastnilo až vyše 500.000 ľudí. Polícia však počet demonštrujúcich odhadla na 190.000, píše agentúra DPA s tým, že ide o jeden z najväčších politicky motivovaných protestov v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí.

FOTO Najväčší protest proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Najväčší protest proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa verejnoprávneho vysielača KBS boli protesty plánované aj v 30 ďalších mestách Južnej Kórey, ako aj v desiatich mestách v zahraničí vrátane USA a Nemecka. Prezidentka čelí obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni, 60-ročnej Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci tá nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala ani bezpečnostnú previerku.

FOTO Najväčší protest proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Čche Son-sil je tiež podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií. Pak Kun-hje sa síce už za aféru okolo svojej dôverníčky aj niekoľkokrát v priebehu posledných dní verejne ospravedlnila, jej popularita však v najnovšom prieskume verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na desať percent.

Viac o téme: DemonštráciaJužná KóreaPak Kin-hje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu