Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Demonštrácia proti Trumpovi sa zmenila na drámu: V Portlande postrelili muža

Demonštrácia proti Trumpovi Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia proti Trumpovi (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - V oregonskom Portlande v noci na dnes neznámy útočník postrelil demonštranta pri protestoch proti zvoleniu Donalda Trumpa prezidentom. Útok sa stal na moste v centre mesta, polícia miesto vyčistila a po páchateľovi pátra. Protesty a zhromaždenia proti zvoleniu Donalda Trumpa sa konali i v ďalších amerických mestách, ďalšie akcie sú naplánované na dnešok.

Podľa servera OregonLive na most dorazil automobil s niekoľkými mužmi v okamihu, keď po ňom kráčal dav demonštrantov. Cestujúci z auta vystúpili, jeden z nich najprv vystrelil do vzduchu, a potom svojou zbraňou zasiahol dolnú polovicu tela jedného z demonštrantov. Následne ušiel z miesta činu vo svojom vozidle. Polícia zatiaľ túto verziu udalosti nepotvrdila a snaží sa nájsť očitých svedkov. Zraneného previezli do nemocnice so zraneniami, ktoré však neohrozujú jeho život, informovala tlačová agentúra DPA.

Demonštrácia proti Trumpovi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Portland bol v piatok rovnako ako v minulých dňoch centrom protestov proti Trumpovi, s ktorého zvolením sa mnoho Američanov odmieta zmieriť. I v noci na dnes v meste na západe USA policajti proti demonštrantom použili slzný plyn a ohlušujúce granáty. Stovky ľudí na policajtov hádzali petardy, demonštranti maľovali protestné hesla na okolité budovy.

Asi 1200 ľudí sa v piatok večer zhromaždilo na Washingtonovom námestí v New Yorku, kde vyzývali k ochrane ľudských práv a slobôd. Podľa organizátorov sa niekoľko tisíc ľudí zišlo tiež v centre Bostonu. Akcia nebola označená za protest, ale zhromaždenie na podporu lásky a mieru. V Miami a Atlante večerné pochody narušili dopravu. V štáte Tennessee študenti Vanderbiltovej univerzity spievali piesne za ľudské práva a tiež ich pochod dočasne zablokoval dopravnú prevádzku.

Na niektorých akciách demonštranti niesli podobizne Trumpovej demokratickej súperky Hillary Clintonovej, ale tiež vlajky Mexika, ktorých obyvateľov Trump v kampani opakovane urážal. Na ochranu pred prúdom mexických utečencov sľuboval Trump vystavať na hranici môr. "Žiadna nenávisť! Žiaden strach! Imigranti sú tu vítaní!" stálo na niektorých transparentoch.

Demonštrácia proti Trumpovi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump v piatok demonštrantov rezolútne odsúdil. "Teraz profesionálni protestujúci, podnecovaní médiami, protestujú. Veľmi neférové!" napísal na twitteri. Za niekoľko hodín to ale úplne obrátil. "Páči sa mi, s akou vášňou títo ľudia sledujú dianie v našej úžasnej krajine. Všetci sa spojíme a budeme hrdí," uviedol. Podľa agentúry Reuters Trumpove tweety zdôrazňujú rozpory, ktoré sprevádzali jeho predvolebnú kampaň a vyvolávali otázky ohľadne jeho vodcovských schopností. Ešte väčšie protesty sú údajne chystané na dnes. Niekoľko rôznych skupín plánuje demonštrovať v Chicagu, ďalšie akcie sa majú uskutočniť napríklad v New Yorku, Las Vegas či Los Angeles.

Viac o téme: StreľbaDemonštráciaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu