Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké bezpečnostné opatrenia: Búrlivé demonštrácie, z Trumpovho sídla robia nedobytnú pevnosť

Trump bude vo svojom sídle dobre strážený. Zobraziť galériu (5)
Trump bude vo svojom sídle dobre strážený. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Novozvolený americký prezident Donald Trump udržuje bezpečnostné služby v pohotovosti. Jeho prechod od bohatého podnikateľa a televíznej hviezdy k najvyššiemu postu v krajine si vyžiadali zásadné opatrenia. Na obdobie, pokým zostane Trump Tower na 5. Avenue v New Yorku jeho domovom a pracoviskom, bola nariadená nad mrakodrapom bezletová zóna. Pod ním už od včera dochádza k búrlivým demonštráciám.

Predpoveď Baby Vangy desí: Záhadné proroctvo o poslednom prezidentovi Spojených štátov

Sklenená budova je jednou z najnavštevovanejších atrakcií New Yorku od jej dokončenia v roku 1983. Americký Federálny letecký úrad však teraz vydal dočasné obmedzenie letov v okruhu dvoch námorných míľ od Trump Tower, ktoré majú zabrániť obľúbeným vyhliadkovým zábavám. Toto nariadenie bude platiť do inaugurácie nového prezidenta v piatok 20. januára 2017, kedy sa presťahuje do Bieleho domu.

Veľké bezpečnostné opatrenia: Búrlivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Opatrenia sa však v plnom prúde pripravujú aj na zemi. Polícia pomáhala inštalovať okolo 58-poschodovej budovy betónové bariéry. Nákladné automobily naplnené pieskom, ktoré mali poslúžiť ako barikáda pozdĺž 5. Avenue, prichádzali už od pondelka.

Veľké bezpečnostné opatrenia: Búrlivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ľudí, ktorí pracujú a žijú vo vnútri mrakodrapu, bude odteraz preverovať tajná služba, informoval denník New York Daily News. Trasy výťahov sa tiež upravia tak, aby zabránili návštevníkom v prístupe na súkromné podlažia Donalda Trumpa.

Podľa niektorých zdrojov sa očakáva, že bude z prevádzky vyradený aj jeden jazdný pruh okolo veže, aby sa zamedzilo prípadným automobilovým bombovým útokom. "Samozrejme, Trump Tower nie je ako dom na predmestí či na vidieku. Je to turistická lokalita, s obchodmi a bytmi vo vnútri, ľudia neustále prichádzajú a odchádzajú," uviedol zdroj pre New York Daily News.

Veľké bezpečnostné opatrenia: Búrlivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ak by vyhrala voľby Hillary Clintonová neboli by tieto dodatočné bezpečnostné opatrenia potrebné, pretože jej domov je zabezpečený už od čias, kedy sa tu zdržiaval jej manžel a bývalý americký prezident Bill Clinton.

Veľké bezpečnostné opatrenia: Búrlivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dnes sa pred Trump Tower zišlo približne 5000 demonštrantov, medzi ktorými nechýbala ani speváčka Lady Gaga. Podľa CNN sa sťažujú na Trumpov plán postaviť múr na hraniciach s Mexikom a protestujú proti jeho kampani, ktorá rozdelila národ, aj proti xenofóbnym výrokom, ktorými mnohých vydesil. Pred Trump Tower v noci na dnes pre výtržnosti zadržali 15 ľudí.

Viac o téme: Donald TrumpTrump Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu