Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump je najsilnejším prezidentom USA v histórii: Môže spôsobiť zemetrasenie, prichádza boj o moc!

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Víťazstvo Donalda Trumpa v utorkových prezidentských voľbách bolo pre mnohých šokom, jeho vládnutie ale môže spôsobiť zemetrasenie. Komentátor denníka Financial Times Edward Luce sa obáva, že tento kandidát republikánov, ktorého postoje sa líšia nielen od konkurenčných demokratov, ale aj od radu členov jeho strany, by mohol obrátiť hore nohami dianie na zahraničnopolitickej scéne, zvýšiť obrovsky štátny dlh či svojimi výrokmi spôsobiť raketové výkyvy na burzách.

Predpoveď Baby Vangy desí: Záhadné proroctvo o poslednom prezidentovi Spojených štátov

Donald Trump nastúpi do úradu ako najmocnejší americký prezident v histórii. Dôvodom nie je len to, že republikáni ovládajú obe komory amerického Kongresu, ale aj fakt, že Trump svoju stranu reprezentuje tak, ako žiadny z predchádzajúcich zvolených republikánov. Platí to najmä pre predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana, ktorého filozofia je rovnako odlišná od Trumpovho populizmu ako agenda demokratky Hillary Clintonovej.

Jedným z bodov, v ktorých sa Trumpova agenda s republikánskym tradičným zmýšľaním zhoduje, je zníženie daní. Trump prisľúbil historicky najväčšie zníženie daní pre fyzické i právnické osoby. Tiež sa zaviazal nominovať do amerického Najvyššieho súdu odporcu potratov. Oba tieto návrhy jeho strana zrejme schváli.

Zvolenie guvernéra štátu Indiana Mikea Pencea viceprezidentom zase pomôže stmeliť Trumpove vzťahy s evanjelickými stúpencami strany, pretože Pence je jedným z najznámejších amerických kresťanských konzervatívcov. Republikáni sa tiež zhodnú napríklad na zrušení takzvanej Obamacare (Obamovej reformy zdravotného poistenia) alebo na prepracovaní či aj zrušení reformy pravidiel pre reguláciu finančného sektora.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V mnohých iných ohľadoch je však Trumpov pohľad na ekonomiku veľmi odlišný od republikánskej tradície. Jeho finančné plány zdvihnú v priebehu niekoľkých rokov americký štátny dlh o desať biliónov dolárov (takmer 9,2 biliónov eur), odhaduje konzervatívny Daňový fond. Trumpovi finanční poradcovia, vedení bývalým novinárom denníka Wall Street Journal Stephenom Mooreom a televíznym moderátorom Larrym Kudlowom, finančný konzervativizmus neuznávajú.

A keď sa k tomu pridajú Trumpove veľké plány míňania za infraštruktúru, vznikne recept na obrovský skok v americkom štátnom dlhu. Mnohí ekonómovia predpovedajú, že Trumpov impulz povedie ku krátkodobému rastu, po ktorom bude nasledovať recesia.

Jeho agenda takisto skomplikuje očakávané rozhodnutie americkej centrálnej banky zvýšiť úrokové sadzby na decembrovej schôdzi. Banka bude čeliť panike na burze a nepredvídateľným dopadom na rast. Trump v kampani navyše sľúbil dať výpoveď šéfke centrálnej banky Janet Yellenovej. Čokoľvek Trump v nadchádzajúcich dňoch povie, môže spôsobiť raketový rast či naopak prepad na burze.

To isté platí aj pre Trumpove plány so zvyškom sveta. Mnohí dúfajú, že sa miliardár z Manhattanu v kampani pretvaroval a že išlo o populistické gestá. Veľmi pravdepodobne to tak nie je. Podľa Thomasa Wrighta z Brookingsovho inštitútu presadzuje Trump izolačnú politiku už skoro tridsať rokov. V roku 1987 napríklad zaplatil 95.000 dolárov za stránkovú reklamu v The New York Times, v ktorej burácal nad takzvanými free ridermi (čiernymi pasažiermi) medzi americkými spojencami.

Trump je najsilnejším prezidentom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump odstúpi z Transpacifického partnerstva, domnieva sa Luce. Paralelné rokovania s Európou tiež zrejme skončia. Navyše Trump bude ako prezident môcť vyňať USA zo Severoamerickej dohody o voľnom obchode a uvaliť vysoké clo na dovoz tovaru z Číny a Mexika. Otázkou zostáva, či tieto svoje hrozby vykoná.

"Onedlho budeme svedkami toho najväčšieho boja o moc vo Washingtone," hovorí Wright. "Netýka sa to len republikánov - Pentagón bude tiež hrať veľkú úlohu, pretože sa jeho najvyšší predstavitelia budú snažiť presvedčiť novozvoleného prezidenta, že spojenectvo štátov je potreba."

Trump okrem iného vyhlásil, že sa dištancuje od parížskej klimatickej dohody, prepracuje Obamovu jadrovú dohodu s Iránom a podá ruku ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Snahy Ukrajiny tak možno budú prvou obeťou Trumpovej vlády. Na rad príde aj NATO.

Mohol by Trump svoje postoje zmeniť? Mnohé napovie výber ľudí do vysokých postov. Očakáva sa, že významnú úlohu budú hrať bývalý primátor New Yorku Rudy Giuliani, guvernér štátu New Jersey Chris Christie a bývalý republikánsky hovorca Newt Gingrich. Všetci zdieľajú Trumpovu nechuť voči "starému režimu".

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Neisté dôsledky Trumpovej vlády sa ukážu ešte pred jeho nástupom do úradu. Koncom novembra sa má Trump dostaviť na súd ohľadom hromadnej žaloby na Trumpovu univerzitu. Táto záležitosť nemá v americkej histórii žiadnu paralelu.

Proti Trumpovi je teraz podľa denníka USA Today vedených vyše 70 žalôb. Jeho schopnosť ovplyvňovať právny systém (má moc nad daňovým úradom či FBI) ​​predstavuje konflikt záujmov, ktorý v americkej histórii nemá obdobu.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu