Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rodné mesto oslavuje Melaniu Trumpovú: Konečne budú vedieť, že Slovinsko nie je Slovensko

Nový prezidentský pár Zobraziť galériu (6)
Nový prezidentský pár (Zdroj: SITA/AP)

SEVNICA - Päťtisícové slovinské mesto Sevnica oslavovalo včera hudbou a spevom budúcu novú prvú dámu Spojených štátov Melaniu Trumpovú, ktorá sa tu v apríli 1970 narodila. "Len keby sme mali prvú dámu, svet by bol dokonalý," stojí v piesni, ktorú na počesť svojej rodáčky zložila miestna folklórna skupina. Sevnica leží asi 100 kilometrov východne od metropoly Ľubľana.

Kto je Melania Trumpová? Budúca prvá dáma vyrastala v juhoslovanskom paneláku

Trumpovej rodisko dúfa, že zvolenie jej manžela za najmocnejšieho muža planéty priláka do mesta turistov a investície. "Bravo, bravo, vyhrali sme!" radoval sa jeden z päťdesiatky ľudí, ktorí slávili víťazstvo v jednej miestnej kaviarni. "Zo Sevnice priamo na vrchol sveta, pretože mala čuch na dokonalého manžela," spievala skupina.

Bývalá topmodelka Melania Knaussová strávila v tomto malom meste v bývalej komunistickej Juhoslávii celé detstvo. Miestne úrady teraz zvažujú, či podľa slávnej rodáčky nepomenujú nejakú ulicu. Slovinské médiá zase navrhli, aby sa po novej 46-ročnej prvej dáme USA pomenovala škola, do ktorej terajšia Trumpova manželka chodila.

Sevnica
Zobraziť galériu (6)
Sevnica  (Zdroj: SITA/AP)

A čo na úspech svojej rodáčky hovoria obyvatelia?

Bývalá susedka a spolužiačka Mirjana Jelancicová sa pre CNN vyjadrila: "Som za ňu veľmi šťastná. Bola to dobrá kamarátka, stratili sme kontakt, ale dúfam, že sa vráti. Je to veľmi milý človek, veľmi láskavý, veľmi múdry a veľmi inovatívny."

Rodné mesto oslavuje Melaniu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zlata, ktorá bývala v rovnakom bloku ako Melaniini rodičia, kým sa odsťahovali, vraví: "Bola krásna, keď bola dieťa, ako modelka. Jej matka má 73 a stále vyzerá skvelo. Donald by mal prísť sem a ochutnať naše víno a klobásy. Myslím, že Sevnica bude teraz atraktívnejšia pre turistov. Ľudia budú konečne vedieť, že Slovinsko nie je Slovensko."

Dom, do ktorého sa presťahovala Melaniina rodina
Zobraziť galériu (6)
Dom, do ktorého sa presťahovala Melaniina rodina  (Zdroj: SITA/AP)

Nena Bedeková, pedagogička a výtvarníčka, uviedla: "Som rada, že vyhrala, som taká šťastná aj za ňu. Prišla som dnes do školy a deti sa ma pýtali, či som ju videla v televízii. Všetci sa ponáhľali dovnútra a kričali, "videla si, videla si?" Dúfam, že na nás nezabudne a privedie do Sevnice aj svojho syna".

Renata Kuharová, miestna sprievodkyňa, dúfa, že teraz Sevnicu navštívi viac turistov: "Bola som prekvapená, pretože som nečakala, že vyhrá kvôli jeho kampani. Som rada za Melaniu. Vstala som, aby som si pozrela správy o šiestej ráno po prvýkrát v mojom živote."

Rodné mesto oslavuje Melaniu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

David Kozinc, predavač vína, v tom mal jasno: "Čakali sme to a nepochybovali, že vyhrá. Myslel som, že to bude tesnejšie, nečakal som až taký rozdiel. Je to dobré pre nás a pre Melaniu. Je to dobré pre naše mesto a naše víno. Pravdepodobne vyrobíme víno a nazveme ho Trump. Je veľmi pekné, že ľudia budú teraz vedieť, kde je Sevnica."

Pýchu na svoju rodáčku neskrýva ani mestská rada. "V Sevnici sme veľmi hrdí, že Melania pochádza z nášho mesta," píše sa vo vyhlásení. "Veríme, že tu v Sevnici mala krásne, bezpečné detstvo, so svojou milujúcou rodinou a priateľmi, bola výborná žiačka a ľudia, ktorí ju poznali, o nej hovoria iba samé krásne a pozitívne slová. Veríme, že bude skvelou prvou dámou. Prajeme obom, Melanii a Donaldovi, a ich rodine, všetko najlepšie."

Viac o téme: Prvá dámaDonald TrumpSlovinskoMelania TrumpováSevnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu