Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Švajčiarska polícia dnes vykonala záťah: Počas razie zadržala štyri podozrivé osoby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

ŽENEVA - Švajčiarska polícia dnes vykonala záťah v meste Winterthur, počas ktorej zadržala štyri podozrivé osoby. Razia sa uskutočnila v miestnej mešite a bytoch troch podozrivých.

Medzi zadržanými je aj imám mešity an-Núr. Úrad prokurátora vo svojom vyhlásení spresnil, že tento imám etiópskeho pôvodu vo svojej kázni z 21. októbra vyzval na zabitie a verejné odsúdenie moslimov, ktorí sa odmietajú zúčastňovať na spoločných modlitbách v mešite. Prokuratúra začala vo veci vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu. V jej oficiálnom vyhlásení však nie je zmienka o prípadnom napojení zadržaných na niektorú z medzinárodne pôsobiacich extrémistických skupín. 

Švajčiarsky denník Tages Anzeiger nedávno napísal, že policajní vyšetrovatelia sa zaujímajú o nového kazateľa danej mešity, ktorý však údajne nepochádza z Etiópie, ale zo Somálska. V článku denníka sa uvádzalo, že niektorí mladí muži, ktorí sa pravidelne zúčastňovali na modlitbách v tejto mešite, neskôr odcestovali do Sýrie či Iraku, aby sa tam pridali k Daeš.

Po sérii džihádistických teroristických útokov v Európe aj Švajčiarsko posilnilo monitorovanie podozrivých militantov, ktorí by sa mohli dopustiť násilných trestných činov. Švajčiarska tajná služba na základe svojich informácií odhaduje, že od roku 2001 z krajiny do oblastí ozbrojených konfliktov, väčšinou však do Sýrie a Iraku, odcestovalo 77 osôb "motivovaných zapojiť sa do džihádu". Podľa tajných služieb 21 z nich prišlo už medzičasom o život, zatiaľ čo ostatní sú stále aktívni v oblasti bojov alebo sa vrátili do Švajčiarska.

Viac o téme: RaziaŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu