Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán je nekompromisný, Maďari nechcú európske spojené štáty: FOTO Protestu proti jeho vláde

Viktor Orbán Zobraziť galériu (5)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďari sa nikdy nevzdajú svojej slobody a aj v najbeznádejnejšej situácii ju dokážu získať, povedal dnes v Budapešti na slávnostnom masovom zhromaždení pri príležitosti 60. výročia maďarskej revolúcie 1956 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

V roku 1956 sa podľa jeho slov v Budapešti "otočil beh dejín", namiesto príchodu komunistickej svetovej revolúcie vypukla svetová protikomunistická revolúcia. "Západu sme odkázali, že Sovietsky zväz je zraniteľný," formuloval Orbán a dodal, že Maďari chcú sami rozhodovať o svojom vlastnom osude.

"Nemôžeme dovoliť, aby z Európskej únie vytvorili novodobú ríšu, aby namiesto spojenectva slobodných európskych národov vznikli európske spojené štáty. My Maďari, chceme zostať európskym národom a nie národnosťou v Európe," zdôraznil predseda maďarskej vlády.

Na protest proti Orbánovej politike počas jeho prejavu pískalo niekoľko stoviek protestujúcich. Podľa spravodajského servera Index.hu medzi pískajúcimi demonštrantami bol aj historik Krisztián Ungváry, ktorý mal poranenú hlavu. "V demokracii môžem vyjadriť svoj názor, avšak mňa za tento názor napadli," povedal serveru. Na Kossuthovom námestí bola aj skupina protidemonštrantov, ktorých polícia oddelila kordónom od druhého tábora.

Proti Orbánovi protestovalo pri výročí revolúcie niekoľko tisíc ľudí

Proti politike premiéra Viktora Orbána protestovalo dnes v Budapešti na Námestí Lujzy Blahovej niekoľko tisíc Maďarov. Zhromaždenie pri príležitosti osláv 60. výročia protikomunistickej revolúcie v roku 1956 zorganizovali občianske združenia a ľavicové opozičné strany, ktoré vyjadrili ochotu spojiť sa v záujme zvrhnutia Orbánovej vlády. Účastníci podujatia minútou ticha vzdali úctu obetiam revolúcie.

Orbán je nekompromisný, Maďari
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gyula Molnár podotkol, že myšlienky martýra revolúcie 1956, popraveného premiéra Imreho Nagya, sú aj dnes aktuálne. Ten vyhlásil, že diktatúru nemožno zreformovať, tú treba zrušiť. "V súčasnosti je zlé ani nie tak vládnutie, ako celý systém. Preto majú pravdu tí, čo tvrdia, že treba zmeniť systém," konštatoval bývalý premiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.

Orbán je nekompromisný, Maďari
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa spolupredsedu strany Párbeszéd Magyarországért (PM) Gergelya Karácsonya je potrebná nová "zmena režimu", je nutné vybudovať novú republiku. "K tomu je však potrebné, aby sa opozičné strany dohodli na spolupráci," dodal Karácsony, podľa ktorého už na budúci týždeň sa začnú rokovania, ktoré môžu viesť k tomu, aby Maďarsko bolo vyvedené z dnešnej "nočnej mory".

Orbán je nekompromisný, Maďari
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Orbán je nekompromisný, Maďari
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rečníci pripomínali, že do ďalších parlamentných volieb zostáva 500 dní, po ktorých musí skončiť Orbánova vláda. Protestujúci držali okrem národných vlajok aj vlajky stranícke. Zhromaždenie sa skončilo podvečer bez incidentov. V okolitých uliciach boli pripravené policajné jednotky.

Viac o téme: ProtestViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu