Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zadržali bývalého šéfa polície mesta, odkiaľ zmizlo 43 študentov: Dva roky unikal

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexické úrady zadržali v piatok bývalého šéfa polície v meste Iguala, odkiaľ v noci na 27. septembra 2014 zmizlo 43 študentov. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojších bezpečnostných síl o tom informovala agentúra Reuters.

Felipe Flores je podľa odborníkov na prípad jedným z mála osôb, ktoré pravdepodobne skutočne vedia, čo sa v osudnú noc so študentmi stalo. Tento bývalý veliteľ polície bol uplynulé dva roky na úteku. Zadržali ho však práve v Iguale, kde bol podľa slov komisára pre národnú bezpečnosť Renata Salesa navštíviť svoju manželku. 

Študenti ľavicového seminára z Ayotzinapy v štáte Guerrero zmizli v Iguale po tom, čo sa zmocnili niekoľkých autobusov, aby sa mohli zúčastniť na demonštrácii. Podľa prvotných zistení vlády ich zatkla skorumpovaná polícia, ktorá ich následne odovzdala členom drogového kartelu Guerreros Unidos. Tí ich omylom považovali za príslušníkov konkurenčného drogového kartelu a údajne ich zavraždili, pričom ich telá spálili na skládke odpadu a popol hodili do rieky. 

Doposiaľ však boli identifikované telesné pozostatky len jedného z dovedna 43 zmiznutých študentov. Rodičia zvyšných nezvestných stále vyvíjajú tlak na vládu a dožadujú sa odpovedí. Vládnu verziu udalostí ostro kritizovala aj skupina zahraničných odborníkov, ktorá zhromaždené dôkazy v prípade skúmala. Aj táto kritika prispela k naštrbeniu hodnovernosti mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta.

Viac o téme: Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu