Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sýrčana podozrivého z príprav bombového útoku našli mŕtveho v cele

(Zdroj: Polizei Sachsen)

LIPSKO - Sýrčan Džábir Bakr, podozrivý z plánovania islamistického extrémistického bombového útoku na letisko v Nemecku, sa v stredu uškrtil tak, že priviazal svoje tričko k mrežiam väzenskej cely v Lipsku. Informovali o tom dnes nemeckí predstavitelia, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Rolf Jacob - šéf väznice, kde bol zadržiavaný podozrivý 22-ročný bombový útočník Bakr - novinárom v Drážďanoch povedal, že dozorca vo výcviku kontroloval väzňa o 19.30 h a keď sa vrátil na ďalšiu kontrolu o 19.45 h, našiel Bakra mŕtveho, uškrteného tričkom priviazaným k tyčiam mreží v prednej časti cely.

Minister spravodlivosti nemeckej spolkovej krajiny Sasko Sebastian Gemkow povedal, že Bakra vyhlásili za mŕtveho o pol hodiny. Riaditeľ väznice Jacob potvrdil správy, že Bakr zničil v utorok 11. októbra svietidlo vo svojej cele, ale "nebolo to interpretované ako pokus o samovraždu". Prívod elektriny do cely následne prerušili.

Jacob uviedol, že odborníci, ktorí posudzovali Bakra po príchode do väznice, oznámili, že existuje riziko samovraždy, ale nepovažovali ho za naliehavé. "Toto sa nemalo stať, aj keď sme urobili všetko, čo bolo v našich silách, aby sme tomu zabránili," povedal minister Gemkow.

Džábira Bakra, 22-ročného sýrskeho občana, ktorý prišiel do Nemecka vlani ako utečenec a bol mu tam udelený azyl, zadržali v pondelok po dvojdňovom pátraní v Lipsku po tom, ako ho ďalší traja Sýrčania spútali v byte a zalarmovali políciu. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere vyhlásil, že smrť Bakra veľmi sťaží vyšetrovanie toho, či mal komplicov pri plánovaní už prekazeného útoku.

"Som neuveriteľne šokovaný a úplne neschopný slov, že sa mohlo niečo také stať," povedal Bakrov verejný obhajca, drážďanský právnik Alexander Hübner. Wolfgang Bosbach, vplyvný člen Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a bezpečnostný odborník, pre televíziu n-tv povedal, že Bakr mal byť vzhľadom na svoje správanie pod neustálym dohľadom.

"Vedelo sa o riziku samovraždy, nebol to len predpoklad," dodal Bosbach. Úrady spolkovej krajiny Sasko už čelia kritike za to, že Bakr unikol polícii, keď sa pripravovala podniknúť raziu v byte v meste Chemnitz, kde sa v sobotu 8. októbra nachádzal. V byte našla polícia vysoko nestabilné výbušniny a podomácky vyrobenú vestu samovražedného bombového atentátnika.

Nemecká domáca tajná služba sledovala Bakra od minulého mesiaca. V stredu de Maiziere uviedol, že Bakr podstúpil vlani bezpečnostnú previerku, ale nezistilo sa pri nej nič podozrivé. "Nie je jasné, kedy sa zradikalizoval," doplnil minister. Nemecké úrady uviedli, že podľa ich presvedčenia bol Sýrčan napojený na extrémistickú organizáciu Islamský štát a že plánoval útok na berlínske letisko, pravdepodobne už tento týždeň.

Traja Sýrčania, ktorí podozrivého chytili v Lipsku, dostali azyl a ich "konanie si zaslúži chválu a uznanie", oznámil de Maiziere. Úrady zadržiavajú vo väzbe ešte jedného podozrivého z účasti na plánovaní útoku, vzhľadom na zákony na ochranu súkromia ho identifikovali len ako Khalil A. Tento 33-ročný Sýrčan bol podnájomníkom bytu v Chemnitzi, kde polícia našla ukryté výbušniny, a zatkla ho cez víkend ako spoluvinníka pri plánovaní útoku.

Viac o téme: Bombový útokNemeckoSýriaDaešDžábir Bakr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu