Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusi otestovali tri medzikontinentálne balistické rakety: Takto to dopadlo

Rusi dnes otestovali tri balistické rakety
Rusi dnes otestovali tri balistické rakety (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruské Raketové vojská strategického určenia (RVSN) dnes úspešne otestovali medzikontinentálnu balistickú raketu Topoľ. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Raketu vypustili z vojenského kozmodrómu Pleseck na severe Ruska a zasiahla stanovený cieľ na polygóne ďalekovýchodnej Kamčatky. "Cieľom odpálenia bolo potvrdiť predĺženú životnosť medzikontinentálnych balistických rakiet tohto typu, ktoré sú v prevádzke... Bojová hlavica rakety zasiahla pomyselný cieľ s požadovanou presnosťou," citovala agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva obrany. Rezort uviedol, že test preukázal pripravenosť raketových systémov plniť bojové úlohy počas svojej predĺženej životnosti. Dodal, že základná časť mobilnej skupiny RVSN je vyzbrojená raketami Topoľ.

Ruská jadrová ponorka otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu

Strategická jadrová ponorka ruskej Tichomorskej flotily dnes úspešne otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Raketu vystrelila ponorka Svätý Georgij Pobedonosec (trieda Kaľmar, Projekt 667BDR) z Ochotského mora na ruskom Ďalekom východe.

"Vypálenie sa uskutočnilo z ponorenej pozície. Bojová hlavica rakety dopadla do výcvikového priestoru Čiža na severe krajiny v stanovenom čase," citovala agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva obrany. Išlo v poradí o tretí dnešný test medzikontinentálnej balistickej rakety v Rusku.

Podľa agentúry TASS prvú raketu vystrelila jadrová ponorka Svätý Georgij Pobedonosec - patriaca Tichomorskej flotile - z Ochotského mora na ruskom Ďalekom východe; dopadla do výcvikového priestoru Čiža na severe krajiny v "stanovenom čase".

 

Viac o téme: RuskoBalistická raketa Topoľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu