Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusi vraj zbombardovali humanitárne konvoje: Riskujú, že skončia v medzinárodnej izolácii!

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Všetky dostupné dôkazy nasvedčujú tomu, že zodpovednosť za septembrové bombardovanie konvoja vezúceho humanitárnu pomoc do Sýrie nesie Rusko. Vo svojom prejave v Dolnej snemovni britského parlamentu to v utorok povedal britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Rusku podľa Johnsona hrozí, že sa v dôsledku svojho konania v Sýrii ocitne mimo medzinárodného spoločenstva. Napriek týmto ostrým slovám však šéf britského rezortu diplomacie nenaznačil, že by sa Západ proti Moskve chystal akokoľvek zakročiť. 

"Našou najväčšou nádejou je presvedčiť Rusov, aby urobili správnu vec" a podporili skutočné prímerie v Sýrii, povedal podľa agentúry AP Johnson. Pri náletoch a ostreľovaní obliehanej východnej časti sýrskeho mesta Aleppo zahynuli po nedávnom stroskotaní prímeria sprostredkovaného Washingtonom a Moskvou už stovky ľudí. 

Poslanec Konzervatívnej strany Andrew Mitchell prirovnal ruské a sýrske letecké útoky na Aleppo s neslávne známym bombardovaním španielskeho mesta Guernica počas občianskej vojny v roku 1937.Pri útoku z 18. septembra bol zasiahnutý konvoj viac ako 30 nákladných áut, ktoré viezli do Sýrie pomoc OSN a Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca (SARC) pre tisíce civilistov - okrem iného lieky a prikrývky. Zničený bol aj sklad SARC a nemocnica. Poškodených alebo zničených bolo 18 z 31 kamiónov. Medzi asi 20 obeťami bol aj jeden miestny predstaviteľ Červeného polmesiaca.

Viac o téme: RuskoSýriaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu