Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Kurdskí extrémisti udreli na juhovýchode Turecka: Výbuch auta zabil minimálne 18 ľudí

Stúpajúci dym po výbuchu v Turecku.
Stúpajúci dym po výbuchu v Turecku. (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Na 18 mŕtvych a 27 zranených sa zvýšil počet obetí dnešného útoku spáchaného kurdskými extrémistami v provincii Hakkari na juhovýchode Turecka. Premiér Binali Yildirim to oznámil na tlačovej konferencii v Istanbule a incident odsúdil.

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že dnešný útok v provincii Hakkari spáchali príslušníci militantnej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK), napísala agentúra AP. Spolu desať vládnych vojakov a osem civilistov zahynulo dnes dopoludnia po tom, ako kurdskí militanti odpálili auto naplnené výbušninami priamo pri kontrolnom stanovišti tureckej polovojenskej polície gendarmerie na diaľnici v okrese Semdinli asi 20 kilometrov od rovnomenného mesta.

Napísala to v stanovisku turecká armáda, z ktorého citovala štátna tlačová agentúra Anadolu. Útočníci údajne najskôr spustili streľbu do vojakov a následne pristavili minivan s piatimi tonami výbušnín a odpálili ho. Agentúra DPA doplnila, že k zodpovednosti za tento čin sa dosiaľ neprihlásila žiadna skupina.

Boje medzi PKK a tureckými bezpečnostnými silami sa obnovili vlani po tom, ako stroskotalo krehké prímerie medzi oboma stranami. PKK často útočí na políciu alebo armádu výbušninami umiestnenými pri cestách alebo bombami ukrytými vo vozidlách, doplnila agentúra AP. Obnovený konflikt na juhovýchode a východe Turecka si už vyžiadal životy viac ako 5000 kurdských bojovníkov a takmer 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl.

Viac o téme: AutoVýbuchTureckoBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu