Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tureckí diplomati požiadali po zmarenom prevrate o azyl v Nemecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Najmenej traja tureckí diplomati požiadali v Nemecku o azyl po tom, ako im v súvislosti s neúspešným pokusom o prevrat v Turecku zrušili platnosť cestovných pasov. Internetové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung (SZ) o tom informovalo v piatok s odvolaním sa na zdroje z vládnych kruhov.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí po prekazenom puči z polovice júla odobralo diplomatické pasy niekoľkým stovkám svojich pracovníkov, čo sa týkalo aj ôsmich diplomatov pôsobiacich v Nemecku. Zatiaľ čo niektorí z nich sa rozhodli z Nemecka odcestovať, iní formálne požiadali vo svojom pôsobisku o azyl.

Podľa zistení SZ a nemeckých rozhlasových staníc NDR a WDR bol jedným z Turkov, ktorí sa v Nemecku dožadovali ochrany, zrejme i vojenský atašé na tureckom veľvyslanectve v Berlíne, čo by predstavovalo "obzvlášť háklivý" prípad. 

"Ak by títo diplomati dostali v Nemecku azyl s odôvodnením, že sú vo svojej vlasti politicky prenasledovaní, turecká vláda by to asi vnímala ako urážku zo strany (nemeckej) spolkovej vlády," uvádza sa v článku s poukázaním na úzke spojenectvo medzi Ankarou a Berlínom v rámci NATO a vzájomnú spoluprácu ohľadne utečeneckej politiky.

"Zložité nemecko-turecké vzťahy by tak mohli stáť pred novou záťažovou skúškou," uviedli SZ v deň, keď nemecký rezort diplomacie informoval o návrate tureckého veľvyslanca do Berlína. Stalo sa tak štyri mesiace od jeho odvolania v súvislosti s diplomatickým sporom, ktorý vyvolalo uznesenie nemeckého parlamentu označujúce vyvražďovanie Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu.

Odoberanie diplomatických pasov bolo súčasťou rozsiahlych opatrení Ankary po júlovom pokuse o vojenský prevrat, ktorý je spájaný s aktivitami exilového kazateľa Fethullaha Gülena. Diplomati v Nemecku boli zrejme podozrievaní, že sú prívržencami Gülenovho hnutia. Vnútropolitický hovorca vládnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Burkhard Lischka podľa SZ požaduje, aby nemecké orgány uvedeným žiadateľom o azyl vyhoveli vzhľadom na "prenasledovanie kritikov vlády v Turecku".

Viac o téme: AzylPrevratNemeckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu