Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po podvodníkoch v taxi čelí Praha ďalšiemu škandálu: Zmenáreň okráda turistov o eurá!

Zmenáreň Chequepoint Zobraziť galériu (3)
Zmenáreň Chequepoint (Zdroj: google maps)

PRAHA - Ďalšiu medzinárodnú hanbu zažíva hlavné mesto Českej republiky. Po tom, čo o pražských nepoctivých taxikároch informujú už roky svetové denníky i turistickí sprievodcovia, sa na internete rozšírilo video, ktoré varuje turistov pred nástrahami. Škandál sa týka zmenárne priamo v centre Prahy.

Zmenáreň podľa informácií, ktoré vo svojej reportáži sprostredkovala internetová televízia Stream.cz, na každom eure zarobí oproti bežnému kurzu niečo okolo 12 korún. Zatiaľ, čo väčšina zmenární či bánk za jedno euro ponúka zhruba 27 korún, zmenáreň Chequepoint  na rohu Železnej ulice a Staromestského námestia, pár metrov od najznámejšej turistickej atrakcie, staromestského orloja, ponúka za jedno euro, niečo okolo 15 korún.

Čo to znamená pre turistov? Iba toľko, že za zamenených 100 eur v tejto zmenárni dostanú 1500 korún, zatiaľ čo v iných by dostali takmer 2700 korún.

Po podvodníkoch v taxi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google maps)

Úradom sa to nepozdáva a nepáči, nikto s touto situáciou ale nič nespraví. Zmenárne majú právo rozhodnúť a zverejniť akýkoľvek kurz. Takisto majú turisti možnosť výberu, a môžu si vybrať inú, výhodnejšiu zmenáreň. Odvysielanie reportáže ale zabezpečilo to, že sa o situáciu predsa len začalo zaujímať ministerstvo pre miestny rozvoj. "Ministerstvo zváži podanie podnetu na dozorný orgán. Každé upozornenie na praktiky, ktoré narušujú dobré meno Českej republiky ako turistickej destinácie, bude ministerstvom skúmané," povedal pre denník ECHO24.cz hovorca úradu Vilém Frček.

Rakúsky súd bol neoblomný: Trio Slovákov vykradlo bankomaty, nepodmienečne za mreže

Radnica Prahy 1, na ktorej území sa spomínaná zmenáreň nachádza potvrdila, že nemá žiadnu moc aby mohla zakročiť. "Táto konkrétna zmenáreň na Staromestskom námestí zahanbuje Prahu, ktorá sa bude šíriť medzi turistami veľmi rýchlo a určite to nebude pozitívna propagácia našej metropoly," povedala pre denník hovorkyňa Prahy 1 Veronika Blažková a dodala: "Mrzí nás, že nemáme ako mestská časť právomoc čokoľvek urobiť, musíme sa držať zákonných noriem."

Po podvodníkoch v taxi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: airmic.com)

Dohľad nad zmenárňami vykonáva jediná inštitúcia a ňou je Česká národná banka. Čo sa ale týka cien, pri tých môže kontrolovať iba to, či je uvedené zrozumiteľné a v primeranej veľkosti. "Výšku výmenných kurzov ani výška odplát za vykonanie zmenárenského obchodu nie sú zákonom o zmenárenskej činnosti regulované, a ich stanovenie je v kompetencií osôb oprávnených prevádzkovať zmenárenskú činnosť. V tomto smere teda Česká národná banka nie je kompetentná akokoľvek zasahovať," uviedla Denisa Všetíčková z ČNB.

Ministerstvo financií ľuďom ponúka radu. Ľudia, ktorí sa cítia nevýhodným kurzom znevýhodnení sa môžu obrátiť na súd.  

Viac o téme: PeniazeHanbaZmenáreňPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu