Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nór (56) sa dočkal svojho vytúženého dňa: Teroristi ho prepustili zo svojich pazúrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MANILA - Islamskí militanti prepustili dnes na slobodu 56-ročného Nóra, ktorého držali takmer rok v zajatí na juhu Filipín. Jeho prepustenie oznámili armáda a hovorca únoscov z teroristickej skupiny Džamáa abú Sajjáf, podľa ktorého za Nóra dostali výkupné 30 miliónov filipínskych pesos (558.000 eur). Podľa tlačovej agentúry DPA únoscovia odovzdali Kjartana Sekkingstada miestnemu moslimskému veliteľovi na ostrove Jolo, tisíc kilometrov južne od Manily.

Regionálny hovorca armády, major Felimon Tan, povedal, že Nórovo prepustenie bol "dôsledok pokračujúcich vojenských operácií, ktoré vyvíjajú nátlak" na radikálnu islamskú organizáciu Džamáa abú Sajjáf. "Simultánne pozemné, vzdušné, námorné a policajné operácie sa dopĺňajú a vyvíjajú nátlak na abú Sajjáf", vysvetlil.

Nóra uniesli s dvoma Kanaďanmi a jedným Filipíncom z juhofilipínskeho ostrova Samal militanti abú Sajjáfu 21. septembra 2015. Únoscovia odsekli obom Kanaďanom, Johnovi Ridsdelovi a Robertovi Hallovi, 25. apríla a 13. júna hlavy, keď za ne nedostali v stanovenej lehote výkupné. Filipínca prepustili. 

Abú Sajjáf, ktorému je pripisovaná zodpovednosť za najsmrtonosnejšie útoky na Filipínach, naďalej drží v zajatí jedného Holanďana, osem Malajzijčanov, osem Indonézanov a niekoľko Filipíncov.

Po tom, čo militanti z Džamáa abú Sajjáf v bojoch v provincii Sulu zabili 15 vládnych vojakov, nariadil filipínsky prezident Rodrigo Duterte začiatkom septembra zintenzívnenie vojenských operácií s cieľom zlikvidovať skupinu. V jej radoch sa údajne nachádza okolo 400 ozbrojencov. Duterte súčasne varoval, že by militantov z abú Sajjáf mohol verbovať do svojich radov extrémistický Daeš.

Viac o téme: FilipínyDžamáa abú Sajjáf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu