Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kontroverzný prezident chcel napodobniť Hitlera: Za výroky o holokauste sa Židom ospravedlnil

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa dnes znovu ospravedlnil Židom za nedávny výrok, v ktorom prirovnal svoj tvrdý boj proti nelegálnemu obchodu s drogami k vyhladzovaniu Židov za druhej svetovej vojny. Prvýkrát sa Duterte za svoje kontroverzné slová ospravedlnil v nedeľu. Dnes prišiel do synagógy vo filipínskom hlavnom meste Manile, aby s predstaviteľmi židovskej obce hovoril osobne, uviedla agentúra AP.

"Chcel by som sa z celého srdca ospravedlniť," povedal Duterte členom Židovskej asociácie Filipín. Uznal, že chyboval, keď ako prirovnanie použil osud Židov, ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny systematicky vyvražďovali. "Bolo to veľmi zlé a ospravedlňujem sa za to," vyhlásil. Duterte dodal, že nie je rasista a pripomenul, že jeho bývalá žena mala židovské korene.

Minulý týždeň v piatok Duterte vyhlásil, že by bol šťastný, keby mohol zmasakrovať tri milióny užívateľov drog, podobne ako keď nacistický vodca Adolf Hitler vyhladil milióny Židov. "Na Filipínach máme tri milióny užívateľov drog. Bol by som šťastný, keby som ich mohol vyhladiť. Nemecko malo Hitlera, Filipíny by mali ...," nedokončil svoj prirovnanie, ale po pauze ukázal sám na seba.

Dnes sa Duterte obhajoval tým, že svojimi slovami chcel vyjadriť úprimnú túžbu zbaviť svoju krajinu korupcie, zločinu a hlavne nelegálnych drog. Spôsob, akým to urobil, podľa jeho vysvetlenia patrí k jeho osobnosti. "Poznáte môj charakter. Ja som ja a vy ste vy. Boh ma tak stvoril," uviedol.

Filipínsky prezident je preslávený vulgárnymi útoky na svojich kritikov, ktorým vadí mimosúdne popravy a zabíjanie osôb podozrivých z držania či šírenia drog. Dnes sa terčom jeho nadávok znovu stal americký prezident Barack Obama, ktorému odkázal, nech "ťahá do čerta". V minulosti sa Duterte hrubo vyjadril aj na adresu pápeža Františka alebo poslancov Európskeho parlamentu. Neskôr sa za svoje výroky ospravedlnil.

Viac o téme: Rodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu