Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Charitatívny beh poznačila nepríjemná udalosť: Vybuchla rúrková bomba, akciu zrušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Po domácky vyrobené výbušné zariadenie explodovalo dnes tesne pred štartom charitatívneho behu, ktorý sa mal konať v americkom štáte New Jersey. Informovala o tom agentúra AP s tým, že pri explózii nebol nikto zranený.

K explózii došlo okolo 09.30 h miestneho času v mestečku Seaside Park. Po domácky vyrobená rúrková bomba explodovala v odpadkovom koši, informovala miestna polícia. Na päť kilometrov dlhom charitatívnom behu, z ktorého výťažok mal byť určený pre veteránov pechoty a námorných síl, sa očakávala účasť asi 5000 bežcov. 

Štart behu bol pôvodne naplánovaný na 09.00 h miestneho času, ale zdržal sa kvôli problémom s registráciou účastníkov. AP uviedla, že ak by bol beh odštartoval podľa plánu, časť bežcov by sa o 09.30 h nachádzala práve v okolí miesta, kde došlo k výbuchu. Po explózii nastraženej výbušniny bol 3. ročník behu Semper Five run z preventívnych dôvodov zrušený.

Americké médiá na základe analýzy video- a fotomateriálov z miesta činu usúdili, že nastražená nálož nemala veľkú silu, pretože explózia len mierne poškodila plastový odpadkový kôš a susedný zostal dokonca úplne nepoškodený.

Prípad vyšetruje polícia štátu New Jersey. Médiá informovali, že v blízkosti trasy behu sa objavil ešte jeden podozrivý predmet. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Od teroristického útoku, ktorý sa 15. apríla 2013 odohral v cieľovej rovinke slávneho maratónu v Bostone, sprevádzajú všetky masové podujatia v USA sprísnené bezpečnostné opatrenia. 

V Bostone prišli o život traja ľudia a ďalších vyše 200 ich utrpelo zranenia. Jedného z dvoch organizátorov výbuchov, Tamerlana Carnajeva, zlikvidovala polícia v prestrelke. Carnajevov mladší brat Džochar bol za zorganizovanie teroristického útoku odsúdený na trest smrti.

Viac o téme: CharitaBombaBehNew Jersey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu