Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Sýrii začalo platiť prímerie: Prezident chce znovu vybudovať krajinu

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - V celej Sýrii začalo dnes po západe slnka oficiálne platiť týždňové prímerie sprostredkované Spojenými štátmi a Ruskom. Informovala o tom agentúra AP. Prímerie sa netýka útokov ruských a amerických vzdušných síl na ciele extrémistickej organizácie Daeš a skupín napojených na teroristickú sieť al-Káida.

Sýrsky prezident Bašár Asad dnes uviedol, že jeho vláda je odhodlaná "opätovne získať všetky oblasti kontrolované teroristami a znovu vybudovať krajinu". Jeho vyjadrenie prišlo iba niekoľko hodín pred tým, ako má v po západe slnka začať platiť celoštátne prímerie dohodnuté Spojenými štátmi a Ruskom, informuje agentúra AP.

Damask za teroristov označuje nielen islamských extrémistov, ale aj tzv. umiernených protivládnych povstalcov. Asad svoje vyjadrenia poskytol štátnej tlačovej agentúre SANA v uliciach damaského predmestia Dárajjá, ktoré sa v auguste vzdalo vládnym silám. "Obraciame sa na všetkých Sýrčanov so žiadosťou o zmierenie," uviedol Asad, ktorý sa predtým v danej lokalite zúčastnil na modlitbách v súvislosti so začiatkom moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

Od začiatku konfliktu v Sýrii sa prezident ukazuje na verejnosti len výnimočne. Dárajjá bola kedysi domovom pre takmer štvrť milióna obyvateľov. V súčasnosti tam nežije už nikto, keďže na základe dohody o kapitulácii boli všetci obyvatelia evakuovaní. Spojené štáty a Rusko dosiahli v noci z piatka na sobotu 10. septembra prelomovú dohodu, ktorá má oživiť sýrsky mierový proces.

Jej súčasťou je tiež celosýrske prímerie, ktoré má začať platiť dnes po západe slnka (18.44 h damaského času, čiže 17.44 h SELČ), zlepšenie prísunu humanitárnej pomoci, ako aj spoločné vojenské operácie proti zakázaným islamistickým skupinám.

Viac o téme: SýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu