Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Náhradník Jonathana Hilla mal proces grilovania: Slúžiť budem európskym záujmom

Jonathan Hill
Jonathan Hill (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dezignovaný britský eurokomisár Julian King, ktorý má v Európskej komisii po britskom referende o brexite nahradiť svojho krajana Jonathana Hilla, v pondelok pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu uviedol, že v tejto funkcii bude slúžiť európskym záujmom, aj keď sa Spojené kráľovstvo rozhodlo EÚ opustiť.

Kinga podvečer vypočúvali vo výbore EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v rámci procesu "grilovania", ktorým musí prejsť každý dezignovaný člen Európskej komisie. Europoslanci sa počas vypočúvania všeobecne zameriavajú na jeho odbornú spôsobilosť riadiť jemu zverený rezort a na proeurópske zameranie.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker poveril 2. augusta Kinga oblasťou boja proti terorizmu, organizovaného zločinu a radikalizácie. Kingov predchodca vo funkcii Jonathan Hill, ktorý po referende o brexite odstúpil, mal v exekutíve EÚ na starosti finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov.

"Vždy som bol hrdý na to, že som Brit, a rovnako hrdý na to, že som Európan. Nevidím v tom nijaký rozpor," citoval Kinga agentúra DPA. "Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som robil svoju prácu najlepším možným spôsobom a slúžil všeobecným európskym záujmom - a iba európskym záujmom," zdôraznil King s tým, že v tejto funkcii nebude vystupovať ako "zástupca britskej vlády".

King momentálne pôsobí ako britský veľvyslanec vo Francúzsku, z minulosti má priame skúsenosti s prácou v inštitúciách EÚ. Bezpečnostné otázky sú v prvom rade záležitosťou členských štátov a národných vlád, takže King bude mať v EK obmedzený manévrovací priestor. Aj napriek tomu King uviedol, že bude "neúnavne pracovať" na tom, aby bola EÚ bezpečnejšia pre svojich občanov pri plnom rešpektovaní ich základných práv. Nomináciu Kinga na post eurokomisára musia odobriť všetci poslanci EP v rámci hlasovania na plenárnom zasadnutí.

Viac o téme: Julian KingJonathan Hill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu