Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pred časom úhlavní nepriatelia, teraz... Putin sa znova stretol s Erdoganom

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Ruský prezident Vladimir Putin hovoril dnes s tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o úplnom obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Schôdzka sa uskutočnila vo východočínskom meste Chang-čou, kde sa v nedeľu začne dvojdňový summit skupiny G20.

Vladimir Putin pri stretnutí s Erdoganom zdôraznil, že normalizácia vzájomných vzťahov si bude vyžadovať ešte veľa úsilia, informovala agentúra DPA. Erdogan zase načrtol možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce v energetickej oblasti, napríklad pri potenciálnej výstavbe plynovodu Turkish Stream popod Čierne more. 

Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa prudko zhoršili vlani v novembri, keď turecká stíhačka zostrelila pri hranici Sýrie ruský bombardér Su-24. Rusko reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do tejto krajiny. V posledných dvoch mesiacoch sa však Ankara a Moskva začali opäť zbližovať a v auguste sa Erdogan stretol s Putinom v Petrohrade.

Viac o téme: Vladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu