Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozivá bilancia po bombových útokoch v Turecku: Niekoľko mŕtvych, stovky zranených!

Tri bombové útoky v Turecku zabili 14 ľudí Zobraziť galériu (4)
Tri bombové útoky v Turecku zabili 14 ľudí (Zdroj: SITA)

ANKARA - Celkom 14 mŕtvych a viac ako 220 zranených si vyžiadala trojica bombových útokov, ktoré otriasli v posledných 24 hodinách východom Turecka. Informovali o tom dnes tamojšie úrady, ktoré atentáty pripisujú kurdským separatistom. Dve nálože vybuchli u policajných staníc, tretia zasiahla prechádzajúce vojenské auto.

Podľa komentátorov to svedčí o tom, že kurdskí povstalci sa po niekoľkých týždňoch relatívneho pokoja po nevydarenom pokuse o puč znovu pustili do bojov proti ozbrojeným zložkám.

Prvá explózia nastala v stredu večer v provincii Van neďaleko turecko-iránskej hranice. Výbušnina nastražená v aute pred policajnou stanicou, ktorá slúži aj ako ubytovňa pre strážcu zákona, zabila policajta a dvoch civilistov. Zranených bolo 53 civilistov a 20 príslušníkov polície.

Druhý výbuch sa odohral na dvore policajnej stanice vo východotureckom meste Elazig, kde zomrelo päť ľudí, povedal dnes prezident Recep Tayyip Erdogan. 146 osôb bolo zranených, najmenej 14 zranených je vo vážnom stave, oznámil guvernér provincie Elazig Murat Zorluoglu.

Doteraz posledný výbuch nastal dnes krátko popoludní v oblasti Hizan vo východotureckej provincii Bitlis, kde bomba nastražená pri ceste zničila armádne vozidlo. Päť vojakov zomrelo, ďalších päť bolo zranených. Pri inom strete zomrel v dedine Nazar v tej istej oblasti tamojší strážca.

Tri bombové útoky v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Útoky odsúdil aj premiér Binali Yildirim, ktorý pri návšteve Elazig spojil aktivity PKK a hnutia okolo duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vláda viní zo zorganizovanie júlového neúspešného puču. Podľa neho obe skupiny vedie "rovnaký zámer poškodiť Turecko". Jedným dychom potom o kurdských povstalcoch a Gülenových stúpencoch hovoril aj prezident Erdogan. Ten v televízii povedal, že gülenistovia nesú na útokoch separatistov časť viny.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Útoky proti bezpečnostným zložkám sa v Turecku v posledných dňoch zintenzívnili. V pondelok prišlo pri explózii u policajnej stanice neďaleko mesta Diyarbakir na juhovýchode krajiny o život šesť ľudí, ďalších 21 bolo zranených. Turecká vláda tiež tento útok pripísala kurdským separatistom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorí v tejto oblasti zvádzajú tvrdé boje s tureckou armádou.

Tri bombové útoky v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na policajné a vojenské ciele útočia na juhovýchode krajiny predovšetkým povstalci zo zakázanej PKK. Tí po minuloročnom krachu mierových rokovaní s vládou opäť so zbraňou v ruke bojujú za autonómiu Kurdistanu a za práva Kurdov v Turecku. Počas armádnej ofenzívy proti Kurdom už zahynulo niekoľko tisíc kurdských bojovníkov a stovky civilistov a vojakov.

Islamský duchovný Gülen a sekulárna ľavicová PKK majú ideologicky len málo spoločného, ​​upozornila vzhľadom k výrokom tureckých politikov agentúra Reuters.

Viac o téme: Bombaútok TureckoRecep Tayyip ErdoganPKK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu