Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump hájil policajta, ktorý zastrelil černocha: Zákony musíme počúvať

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

MILWAUKEE - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v utorok v Milwaukee hájil zastrelenie černocha policajtom, ktoré podľa neho bolo zrejme oprávnené. Incident, ktorý cez víkend vyvolal v meste na Stredozápade násilné nepokoje, viedol k vyhláseniu zákazu nočného vychádzania. V noci na dnes panoval v Milwaukee pokoj, Trumpa podľa agentúry Reuters privítali zhruba dve desiatky pokojných odporcov.

"Musíme počúvať zákony, inak prídeme o svoju krajinu," povedal newyorský miliardár v debate televízie Fox News bezprostredne potom, čo sa stretol s predstaviteľmi miestnej polície. Trump, ktorý sa aj v minulých podobnne kontroverzných prípadoch postavil na stranu bezpečnostných zložiek, vyhlásil, že existujú jasné dôkazy odôvodňujúce policistov čin. "Zbraň mierila na jeho hlavu a podľa všetkého bola pripravená vystreliť," vyhlásil realitný magnát usilujúci sa o vstup do Bieleho domu.

Situáciu v Milwaukee vyhrotila udalosť, pri ktorej hliadka počas cestnej kontroly zastavila auto s dvoma mužmi, ktorí však neuposlúchli výzvy a venovali sa "podozrivej činnosti". Po streľbe sa ukázalo, že mŕtvym je dvadsaťtriročný černoch s dlhým trestným registrom. Mal pri sebe strelnú zbraň s 23 nábojmi, ktorá bola v marci ukradnutá.

Obvinil Clintonovú, že sa stavia proti polícii 

Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump obvinil v noci nadnes svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú, že sa stavia proti polícii, a vyhlásil, že Clintonová a všetci demokrati si predchádzajú černošských voličov. Informovala o tom agentúra AP.

"Odmietame bigotnosť Hillary Clintonovej, ktorá nadbieha farebným komunitám a vidí v nich len svoje hlasy - o nič iné jej totiž nejde," povedal Trump na stretnutí so svojimi priaznivcami v meste West Bend v americkom štáte Wisconsin, neďaleko Milwaukee - mesta, ktoré ovládli nepokoje po tom, ako tam v sobotu černošský policajt počas zásahu zastrelil 23-ročného ozbrojeného Afroameričana.

"Moja súperka Hillary bude radšej chrániť páchateľa ako obeť," povedal Trump a dodal, že "hlasovať za Clintonovú znamená hlasovať za ďalšiu generáciu spojenú s biedou, vysokou kriminalitou a premeškanými príležitosťami".

Trumpove vyjadrenia prišli po tom, ako Clintonová v utorok vyhlásila, že bude viesť takú národno-bezpečnostnú a zahraničnú politiku, na ktorú budú môcť byť Američania hrdí. "Jednoducho ma absolútne udivuje, keď počúvam, ako sa Donald Trump pokúša hovoriť o národnej bezpečnosti," povedala Clintonová.

Vo svojom pondelňajšom prejave Trump povedal, že záujmy národnej bezpečnosti Spojených štátov si vyžadujú "extrémne" preverovanie migrantov žiadajúcich o povolenie na vstup do USA, pričom poukázal na organizáciu Islamský štát a iné teroristické skupiny. V noci na dnes sa Trump na Twitteri zasa zaviazal, že bude "odmietať bigotnosť, nenávisť a útlak vo všetkých ich podobách a usilovať sa o novú budúcnosť založenú na spoločnej kultúre a hodnotách jedného amerického národa".

 

Viac o téme: Donald TrumpMilwaukee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu